6 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Feestelijke overdracht Hasselter hooibergen

Geplaatst op: 25 maart 2019

De Werkgroep HooiDelta draagt woensdagmiddag twee gerestaureerde hooibergen over aan wethouder Albert Coster van de gemeente. Deze restauratie bij het terrein aan het Kooikerspad is mogelijk gemaakt met een provinciale subsidie en uitgevoerd door Authentiekbouw uit Nieuwleusen.

De Werkgroep HooiDelta is al geruime tijd bezig om een groep hooibergen aan de Stadsweg een nieuwe toekomst te geven. Een dergelijke cluster met hooibergen is namelijk uniek in Nederland. Omdat de nog zeven resterende hooibergen in slechte tot zeer slechte staat zijn, heeft de werkgroep het initiatief genomen om de hooibergen te restaureren en plannen te ontwikkelen voor een maatschappelijke herbestemming van het terrein.

De Rijksuniversiteit Groningen, de IJsselacademie en de bekende historicus, Wim Coster, hebben op verzoek van de werkgroep HooiDelta en de gemeente Zwartewaterland de geschiedenis van de hooiwinning in deze streek in kaart gebracht. Dit heeft geleid tot een rapport “Van Oerbos tot Hooiland” dat met de vele verhalen en afbeeldingen te zien en te beluisteren is op www.hooidelta.nl. Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en de Stichting Namez.

Vanaf 10 april 2019 is de geschiedenis van de hooiwinning in deze regio ook in beeld te zien. In de Veldschuur is voor het komende seizoen een tentoonstelling ingericht over “Hooi, hooien en de hooiers” in ons gebied.  Daarvoor vormt het hierboven genoemde onderzoek de basis. Gedeputeerde Hester May en burgemeester Eddy Bilder openen op 9 april deze tentoonstelling.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour