28 april 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Monnikenklus geklaard in de Grote Kerk

Geplaatst op: 3 april 2019

Onder toeziend oog van Wim Bartelds voltooid Harry ten Klooster het laatste voegwerk

In de Grote Kerk is in betrekkelijke stilte een flinke klus geklaard. Vier jaar lang, dertig weken per jaar, iedere dinsdag zijn vrijwilligers van de kerk druk geweest met het herstel van de eeuwenoude kerkvloer. Alle voegen tussen de kleine tegeltjes zijn aangepakt en vernieuwd. Wim Bartelds maakt een rondje door de kerk en laat zien wat voor monnikenwerk het was.

Wie op een dinsdagochtend bij de Grote Kerk komt, ziet steevast een vaste club gepensioneerde mannen druk bezig met het onderhoud van de Grote Kerk. Elke week zijn er wel 10 à 15 man druk bezig met de wanden, banken, de vloer en wat er ook maar aangepakt moet worden. Vrijwel allemaal hebben ze een ambacht in de vingers waarmee zij de kerkelijke gemeente een dienst kunnen bewijzen.

In de pauze is er koffie met koek. Wim Bartelds (73) komt dan net binnen. Hij is geblesseerd geraakt en kan helaas niet zelf de laatste hand leggen aan de specifieke klus waarin hij vier jaar geleden zijn schouders onder ging zetten. In overleg met koster Jan Admiraal ging hij aan de gang met de vloer. “Ik ben tot mijn dertigste stukadoor geweest, en die vakkennis zat er nog wel”, vertelt Bartelds. “Voor mijn pensioen was ik nooit druk met kerkelijk werk. Maar toen ik thuis kwam te zitten, had ik wel behoefte aan meer sociale contacten.” Zo werd hij onderdeel van het klusteam van de kerk.

“Ik ben in m’n eentje begonnen aan het voegwerk. Langzamerhand kreeg ik daarbij hulp.” Zo ligt deze dinsdag Harry ten Klooster geknield bezig met de brede voegen rondom de grafstenen achterin de kerk. Ook Klaas Mijnheer mag niet ongenoemd blijven. “Hij heeft heel goed meegeholpen aan dit project, helaas is hij overleden. Ik weet niet of ik deze klus had afgemaakt zonder de hulp van anderen.” Bartelds ziet het als een goed werkend orkest dat heeft geleid. “Ik was zeg maar de dirigent van het geheel.”

Een enorme opsteker was ook de hulp van een gulle gever die op het pad kwam van de klussers. Via een concert ontstond er contact met de eigenaar van Elders Bouwchemie uit Hoogeveen. “Hij vroeg ons: Wie is jullie aannemer? Toen we antwoordden dat we het interieur allemaal zelf onderhielden bood hij zijn hulp aan. Elders heeft veel kennis van monumenten en wilde graag zijn steentje bijdragen aan het onderhoud. Ja zulke hulp moet je maar net treffen.” Met gesloten beurs kon Bartelds afgelopen jaren allerlei materiaal waaronder speciale voegspecie afhalen in Hoogeveen. “Dat materiaal is van veel hogere kwaliteit dat wij anders zouden gebruiken. Wij zwemmen immers niet in het geld.” Met die specie is dus 500 m2 grondoppervlak van de kerk behandeld. “Mijn verwachting is dat deze voegen wel weer zo’n 20 jaar meegaan.” Het werk van de klussers gaan ondertussen door. Pieter Zuidema stuct ondertussen beschadigde muurdelen en de gebroeders De Koning Gans schuren de voetenbankjes. Zo zorgt het team harde werkers gezamenlijk dat de kerk in goede staat blijft. Daarmee hebben de man al veel kosten kunnen besparen. Zonder werk zullen ze overigens nooit zitten. “Er blijft altijd onderhoud aan deze kerk.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour