3 mei 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Verkeerscirculatieplan blijkt voorlopig doodlopende weg

Geplaatst op: 6 juni 2019

De gemeenteraad heeft het verkeerscirculatieplan voor het centrum van Hasselt teruggestuurd naar de tekentafel. Het college gaat een nieuw plan maken en daarna weer ondernemers en bewoners raadplegen, waarna uiteindelijk de gemeenteraad zich opnieuw moet beraden. Voorlopig dus geen eenrichting of tweerichting, maar geen richting. De oppositie betreurt deze gang van zaken en probeerde met een amendement steun voor onder meer eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat te krijgen.

“Amateurisme ten top, slecht huiswerk”, kenschetst Klaas Eenkhoorn (PvdA) het plan dat wethouder Coster vorige maand aan de gemeenteraad presenteerde. Daarin werd tot verbazing van veel partijen ineens weer voor tweerichtingsverkeer in de Hoogstraat gesproken, waarin de auto dan ’te gast’ zou zijn, zonder dat daarvoor een plan werd getoond. “We hannesen maar door, het vertrouwen heeft een deuk opgelopen. Wilt u ons nou om de tuin leiden of kunt u het gewoon niet?”, vroeg Eenkhoorn retorisch aan Coster.

Ook John Smits van de VVD verbaast zich over de kwaliteit van het plan. “Heeft de rest van het college hier nou niet serieus naar gekeken?”, vroeg de liberaal zich af. Volgens burgemeester Bilder heeft het college echter ’terdege en tamelijk uitgebreid’ het voorstel van Coster besproken. “We hebben er zeker niet met de pet naar gegooid, maar dit is een complexe situatie.” “Toch is er iets goed misgegaan, want niemand steunt dit voorstel”, reageerde Rietman van de PvdA nog kort.

Het CDA betreurt de nieuwe vertraging bij de centrumplannen. Volgens raadslid Rudy van Zandwijk is de oplossing eenvoudig: eenrichtingsverkeer en meer ruimte voor parkeerplaatsen in de Hoogstraat. “We willen het niet-bestemmingsverkeer weren. Dat winkelt niet en doet geen terras aan. Met eenrichtingsverkeer wordt de Hoogstraat aantrekkelijker en veiliger voor fietsers en voetgangers.”

Volgens de oppositiepartijen laat de coalitie de eigen wethouder eigenlijk vallen door zijn plan van tafel te vegen. Coster omarmde het amendement van de coalitie echter en gaat nu meer opties onderzoeken. Daarna mogen bewoners en ondernemers naar het nieuwe voorstel kijken. Ook gaat Coster in gesprek met de centrummanager. Hoe lang hij nodig heeft voor plan B kon hij donderdag niet zeggen, wel wees hij erop dat de aanleg van de nieuwe parallelweg pas over een tot twee jaar kan beginnen.

Over het gebruik daarvan liggen de visies van oppositie en coalitie voorlopig ook ver uiteen.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Eén reactie op “Verkeerscirculatieplan blijkt voorlopig doodlopende weg”

  1. Word alleen met bewoners van het centrum gesproken?? Waarom niet met de gehele Hasselter bevolking? Of hebben die zoals gewoonlijk geen stem over de binnenstad?
    Trouwens word met een eenrichtingsweg de Vaartweg extra belast met het verkeer wat naar vanaf de Eikenlaan t/m de Doornstraat moet. Gaan we de Vaartweg dan vanaf Zieleman t/m Om De Weede 4 baans maken?

    En wij Hasselters mogen altijd even graag door de binnenstad rijden op sociale controle!!

Contour