28 april 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

‘Gouden driehoek’ moet centrummotor in beweging krijgen

Geplaatst op: 30 juli 2019

“Een soort A-team voor de binnenstad en Hasselt als geheel”, hoopt centrummanager Eduard Plate na de zomer te vormen. Hij is de afgelopen maanden ‘in de stad gekropen’ en heeft veel mensen gesproken. Daaruit heeft hij voorzichtig een aantal rode lijnen gedistilleerd. “We moeten een groep vormen uit de gouden driehoek vastgoed, ondernemers en overheid, waarmee we prioriteiten gaan stellen en aan de slag gaan”, zegt Plate, die dit voorjaar aan zijn deeltijd-klus is begonnen.

“Een hele leuke en ondernemende stad”, is zijn oordeel over zijn eerste kennismaking met Hasselt. Een stadje dat wel wat op het spreekwoordelijke gat ligt, maar daarin schuilt juist de uitdaging voor Plate. “Je moet nooit trainer worden van een voetbalclub die net grote successen heeft geboekt. Word je nu trainer van Ajax, dan kan het alleen maar tegenvallen”, glimlacht de inwoner van Zeewolde. Hij trekt de vergelijking meteen maar door. “Ajax is wel een team met een duidelijke doelstelling, waaraan iedereen binnen de club werkt. Daarin kunnen we in Hasselt nog beter worden. Nu blijft het één-plus-één-is drie-effect wat achterwege.”

Daarin ziet hij een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd. “Mijn opdracht is om de samenwerking op gang te brengen en de bedrijvigheid in het centrum te vergroten. Het ene kan niet zonder het andere. Ik heb de afgelopen periode met veel mensen gesproken over hoe zij Hasselt over twee jaar zien. Bovendien was er de laatste jaren ook al veel gebeurd, dat hoef ik niet allemaal over te doen”, zegt Plate.

Uit al die gesprekken en onderzoeken komen een aantal duidelijke rode lijnen naar voren, zegt hij. “Allereerst moet het aanbod voor de toeristen maar ook zeker de eigen bewoners worden vergroot. Het centrum moet de plek zijn waar mensen elkaar willen ontmoeten. Dat kan door winkels, start-ups wellicht, maar ook door voorzieningen. Elders zie je bijvoorbeeld dat een bibliotheek in het centrum reuring met zich meebrengt. Daarnaast moet de samenwerking en de zichtbaarheid van het centrum beter. De N331 leidt bezoekers nu te makkelijk voorbij Hasselt. Tenslotte moeten we zorgen dat toeristen niet alleen Hasselt bezoeken, maar hier ook langer kunnen en willen blijven.”

Plate doet daarbij een oproep aan ondernemende inwoners. “Dit is misschien wel de periode om bijvoorbeeld een bed & breakfast te beginnen. Het toerisme in Nederland groeit en daarvan moet je profiteren. Vooral in het centrum zou een B&B een uitstekende voorziening zijn, meld je”, zegt Plate, die ook nadenkt over het betrekken van grote onderwijsinstellingen bij leegstaande panden. “Elders zie je bijvoorbeeld dat studenten een winkel runnen, waar ook ondernemers binnenstappen. Studenten kunnen leren van ondernemers, ondernemers van studenten. Denk aan de kennis over social media. Maar ook bijvoorbeeld een pannenkoekenrestaurant zou een mooie toevoeging kunnen zijn. Nogmaals: heb je ideeën, meld je”, zegt Plate.

Overtuigd van de kansen van Hasselt is hij zeker. Ook hij heeft de schoonheid van de stad leren kennen en benoemt onder meer de ligging aan het water. “Ook het bedevaart verleden en zeker de Hanze bieden veel mogelijkheden. Toerisme kan zeker zorgen voor de extra krenten in de pap, maar uiteindelijk moet je het van de eigen inwoners hebben. Daarvoor moet de binnenstad de ontmoetingsplek zijn. Het centrum is voor een stad de motor van de economie.”

De ‘gouden driehoek’ moet die motor weer volop aan het draaien krijgen. En ondertussen is die motor ook nooit helemaal tot stilstand gekomen, blijkt dinsdagochtend nog maar eens. “Waar is hier een bakker?”, vraagt een bootjestoerist die op een vouwfiets over de kade rijdt. “Hier de hoek om, nog een hele goede ook!”, prijst Plate de waren van Wim Blom aan.

Tegelijkertijd stapt een ouder echtpaar in badkleding van een boot. Ze maken aanstalten voor een frisse duik in het Zwarte Water. “Dit is toch een uniek uitzicht hoor…”, zegt Plate zonder dat hij direct een antwoord op zijn vraag verwacht.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

12 reacties op “‘Gouden driehoek’ moet centrummotor in beweging krijgen”

  1. Beste Plate, u heeft het over een pannekoekenrestaurant en B&B voorzieningen.

    In het centrum van Hasselt zit een B&B in Geen zit een B&B

    verder zijn hier genoeg eetgelegenheden en hier lopen al zoveel pannekoeken rond , een pannekoekenrestaurnt is hier dus overbodig , trek maar een andere troefkaart uit de hoge hoed.

  2. Een apotheek en 2 huisartsen midden in een centrum waar slecht te parkeren valt….
    Hasselt is toe aan 1 nieuw centrum, winkels en gezondheidscentrum in 1!
    Geregeld met een heel ziek kind door moeten rijden naar de apotheek na een doktersafspraak. Geen parkeerplek te vinden …..overgevend kind….

  3. Beste Boef,
    ik lees uw bevindingen ook de verhuizing van de markt van naar de binnenstad, ga je daar es in die geschiedenis en de mogelijkheden van nu es bekijken , ONDER ZOEK HET en praat es met de bevolking en de ondernemers in de binnenstad, bekijk de lokatie’s waar eventueel die markt zou moeten komen , bekijk dan ook es even de ruimte en grote van deze marktwagens van deze kooplieden die dan moeten staan in het centrum van Hasselt .

  4. Inmiddels woon ik nu aantal jaren in Hasselt, komende vanuit Meppel een ware schok. Getracht om met ondernemers hier wat aan te doen, maar werd al gewaarschuwd “trekken aan een dood paard”. De ene ondernemer wil wel, de ander vind het wel prima zo. Maar er zijn in mijn optiek 2 aparte lijnen. Toerisme, welke lastig blijven hangen en consumeren want reisjes zijn veelal verzorgd. Daarnaast zou i k niet 123 weten buiten horeca welke onderneming hiervan kan bestaan (deels). Daarnaast is er de eigen inwoner, met gemeente is destijds al een en ander georganiseerd maar daar bleef het bij. Markt welke niet naar binnenstad wil, want de ouderen konden dan niet meer komen… (zijn oplossingen voor te bedenken). En ook een bevolkings onderzoek onder heel Hasselt.

    Maar dan komt de vraag, is er wel voldoende ruimte voor ketens als zeeman etc. Is de kern wel de plek voor de ondernemers… Of zou Hasselt meer baat hebben bij een winkelcentrum. En de binnenstad pittoresk, authentiek en historisch moeten worden. Plaats waar je heen gaat als toerist en horeca bezoekt met mooie terrassen. Plek voor evenement, braderie of excursies.

  5. Wel eens een echt bevolkingsonderzoek gedaan en niet alleen naar de mening van mensen die binnen de grachten wonen gevraagdt??
    Denk het niet! Dan zul je zien dat het de bevolking geen fluit uit maakt waar hij de boodschappen koopt als er maar winkel aanbod is, voorraad, fatsoendelijke openingstijden en voldoende parkeergelegenheid is. Het interesseert ons niet dat de binnenstad zo mooi is en zo historisch is. We willen gewoon onze produkten aanschaffen en het liefst zo snel en makkelijk mogelijk.

  6. Blijf het frappant vinden dat sommige Hasselter ondernemers maar blijven wachten totdat de consument naar hun toekomt. Alsof een consument rekening gaat houden met het vakantierooster of openingstijdenrooster van de winkeliers. Als die iets wil kopen en ze staan voor een dichte deur, gaan ze geirriteert naar een ander die wel open is of ze bestellen op Internet.

    En dat is nu waar de hele bevolking over klaagt. “Hasselters gunnen de ondernemers in Hasselt niks” en “Iedereen bestelt maar op Internet, zo kunnen we toch geen winkel open houden”

    Sorry, maar jullie werken dit zelf in de hand op deze manier. De bedoeling van ondernemen is dat je iets onderneemt. Je moet het dus zelf doen en zelf zorgen dat klanten blijven komen en niet weglopen naar een ander. Ze geven het geld maar 1x uit en ik neem toch aan dat je wilt dat ze dat geld bij jouw uitgeven. Je moet dus zorgen dat je wat te bieden hebt, wat een ander niet heeft of minder goed doet.

  7. Wij als inwoners van Hasselt komen zelden in het centrum van Hasselt. Hooguit om een pakje weg te brengen bij Vivant of om met de kinderen een ijsje te halen bij Talamini (regelmatig ook voor een dichte deur gestaan). Voor de boodschappen gaan we naar Stadshagen. Makkelijk parkeren en veel groter aanbod van winkels, zoals een Kruidvat en Zeeman. Wij willen geen pop-up stores, wij willen winkels die makkelijk bereikbaar zijn, en waar we onze dagelijkse benodigdheden kunnen halen. Er is de afgelopen jaren het één en ander gedaan om het centrum aantrekkelijker te maken, maar de ziel ontbreekt. Met nieuw gelegde straten en bloembakken ga je de eigen inwoners niet trekken. Waar het ook aan ontbreekt is een duidelijke visie. Is het haalbaar om een aantrekkelijk centrum te realiseren voor de tourist én voor de eigen inwoners? Is het centrum daar niet te klein voor? Misschien is een kleinschalig winkelcentrum aan de rand van Hasselt wel een veel beter idee? We hebben het beste voor met Hasselt, maar er zijn nog veel hordes te nemen.

  8. Allemaal leuk en aardig hoor, maar ik lees vooral het woord ‘elders.’

    Misschien moeten we eerst eens gaan bedenken waarom het centrum de laatste jaren verpauperd is, ipv allemaal geniale plannen zoals een pannenkoekenrestaurant bedenken.

  9. Sorry, maar handel gaat gewoon door. Ook in de vakantie. Zou wat zijn als alle winkels besluiten hun deur op slot te doen tijdens de bouwvak. Digidot heeft blijkbaar die luxe. Trouwens moeten ondernemers dus creatief zijn in de zomer maanden als het eigen volk op vakantie is om toch omzet binnen te halen. In dit verhaal word geoppert om het Toerisme hier heen te halen, wat natuurlijk een goed idee is. Wat Zwartsluis kan, kunnen wij beter zou ik zeggen. En daar bruist de detail handel in de zomermaanden!!

  10. Laten we beginnen met de toerist die met zijn bootje aan de prachtige kade ligt en gebruik wil maken van een toilet, dan moet deze persoon , helemaal door het centrum richting de brandweerkazerne lopen en daar achter dat muurtje bij de brandweerkazerne om de hoek staat een mooi toiletgebouw. helemaal uit het oog wegstopt omdat er voor dit toiletgebouw geen plek is aan de waterkant , geen bordje geeft aan dat daar , om de hoek bij de brandweerkazerne een toiletgebouw staat. De afgelopen tijd lag er aan de kade een grote rondvaartboot, bussen kwamen de mensen brengen en of ophalen, deze bussen moesten eerst door het centrum van Hasselt de passagiers bij de boot afleveren, toen de passagiers waren uitgestapt moesten de bussen opnieuw door het centrum van Hasselt rijden om te kunnen parkeren op de grintwal beter was geweest dat deze rondvaartboot en dat geld ook voor andere rondvaartboten en de Henri Dunant om aan te leggen bij de gerestaureerde Grintwal

  11. Tijdens de bouwvak vindt er in Hasselt een grote leegloop plaats. Digidot heeft in een jaar in totaal 3 weken vakantie en die worden opgenomen in de bouwvak omdat de meeste Hasselters dan elders zijn. Toeristen bezoeken de winkel sporadisch, dus daarom deze keuze. Zowel op de website als op het antwoordapparaat is gemeld dat tijdens de vakantie wel gereageerd wordt op ingesproken of geschreven berichten.

  12. Leuk de Toerisme in Hasselt, maar Digidot is hartje zomer gesloten vanwege eigen vakantie. De Apotheek sluit zijn deuren op Zaterdag. Talamini en Onder de Luifel zijn zondags gesloten.
    Dat zijn cruciale dagen voor omzet, zeker voor het toerisme.
    Sommige ondernemers gaan om 9:00 uur los, anderen pas om half 10. En weer anderen hebben de winkel tussen de middag dicht.

Contour