8 mei 2024 Gebruikers online: 39
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Tekort bij de brandweer: ‘het is een mix van mensen, doeners én denkers’

Geplaatst op: 20 november 2019

Het Hasselter brandweerkorps is momenteel onderbezet. Daarom is de brandweer begonnen met een wervingscampagne om meer mannen én vrouwen enthousiast te krijgen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. In de kazerne een gesprek met drie enthousiaste brandweerlieden over het werk en welke misverstanden anderen ervan lijken te weerhouden het avontuur bij de brandweer aan te gaan.

Aan tafel zijn aangeschoven Gerard Buter, Daniël Bakker en ploegleider Jan van der Poel. Ze hebben alle drie een heel andere beroepsachtergrond wat tegelijk veelzeggend is voor de samenstelling van het brandweerkorps. Buter was bouwvakker toen hij zich aanmeldde als vrijwilliger. “Maar ik heb inmiddels van m’n hobby -want zo zie ik het brandweerwerk- m’n werk kunnen maken.” Buter is nu ook als beroepskracht in dienst van de Zwolse brandweer.

Daniël Bakker zit nu 2,5 jaar bij de Hasselter brandweer en sinds afgelopen zomer klaar met de standaard tweejarige opleiding. “Ik ben een kleine drie jaar geleden in Hasselt komen wonen. Kort daarna heb ik een keer hier bij de kazerne op de auto aangeklopt. Ik vond het altijd al iets voor mij om brandweerman te worden.” Bakker doet beveiligingswerk in het dagelijks leven. “Ook voor mij is dit werk hobby. Het is ook vergelijkbaar met andere hobby’s als je kijkt hoeveel tijd erin gaat zitten. De eerste twee van opleiding zijn wat intensiever, maar qua activiteit ben ik ongeveer een avond per week kwijt aan de brandweer.”

Jan van der Poel is schoolbestuurder en als ploegleider verantwoordelijk voor het goed draaien van het Hasselter korps. “Het is echt een variatie van mensen bij ons; zowel denkers als doeners. En die mix is ook belangrijk.” Van der Poel koos zelf bewust voor de brandweer om écht wat anders te doen naast zijn baan. “Ik wil van betekenis zijn voor mijn omgeving enerzijds en anderzijds mezelf ontwikkelingen in een andere omgeving dan mijn werkomgeving.”

Van der Poel vraagt zich hardop af wat mensen ervan kan weerhouden zich aan te melden als vrijwilliger. Want er leven volgens de brandweermannen nogal wat misverstanden rondom het werk. Ze laten er een aantal passeren. ‘De nachtrust wordt vaak verstoord.’ Dat is Bakker dus heel erg meegevallen. “Ik denk dat ik er in een jaar zes keer ’s nachts uit moest. En dat was het eigenlijk altijd loos alarm en lag ik binnen een paar minuten weer in mijn bed.” Een andere aanname is dat werkgevers dwars kunnen liggen als een werknemer bij het korps gaat. Dat valt volgens Van der Poel in de praktijk ook reuze mee. “Het kost werkgevers niets en met een brandweerman heeft een bedrijf er gratis een BHV-plusser bij.” Van der Poel vraagt zich ook hardop af of mensen het beeld kunnen hebben dat het brandweerwerk levensbedreigend is. “Er wordt tegenwoordig altijd een afweging gemaakt of een actie levensreddend kan zijn en of dat het risico waard is.”

In Hasselt zijn brandweerlieden weliswaar vrijwilliger, toch staat er een prima vergoeding tegenover. Alle uren worden vergoed, zowel inzetten als oefeningen. Op dit moment bestaat het korps uit twintig mensen, waarvan er steeds acht in actie kunnen komen tegelijkertijd. Ze hopen door de wervingscampagne tenminste drie extra krachten erbij te krijgen om een optimale bezetting te krijgen. In het recente verleden had het Hasselter korps nog drie vrouwen in de gelederen. Momenteel zijn er geen vrouwen wat de mannen jammer vinden. “Vrouwen hebben vaak een andere kijk op zaken dan mannen”, aldus Gerard Buter.

“Op dit moment zijn wij vooral op zoek naar mensen die sowieso overdag in Hasselt zijn. Dat kunnen dus ook mensen zijn die hier niet wonen maar wel werken”, meldt Van der Poel. Mensen kunnen ook kiezen voor een combi-functie, waarbij ze zowel op hun woon- en werkplek actief kunnen zijn als brandweerman of -vrouw.

30 november om 14.00 ’s middags kunnen geïnteresseerden langskomen bij de kazerne aan het Tijlswegje als zij meer informatie willen ontvangen uit eerste hand over wat het werk nog meer inhoudt. “Wij zijn hier dan om alle vragen te beantwoorden. Ook als werkgevers vragen hebben, kunnen die hier altijd terecht”, licht Van er Poel toe. Ook via de facebookpagina van de brandweer kunnen altijd vragen worden gesteld.

Op maandag 25 november is ook in Zwolle een informatiebijeenkomst tussen 19.30 en 21.30 uur aan de Marsweg 39.

Meer informatie is te vinden op www.brandweer.nl/werken-bij-brandweer-ijsselland

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour