3 mei 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Omwonenden Knarrenhof bezorgd over bomenkap

Geplaatst op: 21 november 2019

De omwonenden van het nieuwbouwproject ‘Knarrenhof’ aan het Tijlswegje in Hasselt maken zich zorgen over de bijbehorende bomenkap. Dat schrijven ze in een brief aan de inwoners van Hasselt.

“Door de gemeente werden wij gesust toen wij in de afgelopen periode meerdere keren onze zorg over de groenstrook uitgesproken hebben door middel van brieven”, schrijven ze. Gisteravond bleek op een informatieavond echter dat alle bomen in het gebied gekapt worden in januari.

En daar zijn de omwonenden niet blij mee. “Wij zijn als omwonenden echt niet tegen een Knarrenhof, maar wel tegen deze manier van werken en deze ongekende bomenkap! De groenstrook is als ‘niet waardevol’ bevonden. Dat is niet hoe het echt is! Hier leven tal van dieren, waaronder ook beschermde soorten. Deze groenstrook leeft enorm en is juist heel waardevol. Voor Hasselt ook…..toch?”

Er is een enquête gehouden, maar die vulden de bewoners van de Van der Vechtlaan niet in. Wel vroegen ze naar aanleiding daarvan een informatiebijeenkomst aan. “Dit omdat wij het idee hebben dat ons, vanaf het begin, niet de informatie is verstrekt zoals beloofd en dat het plan al veel verder is ontwikkeld dan ons is meegedeeld.”

De omwonenden voelen zich ook ‘niet of weinig gehoord’ door de gemeente. In mei werd de overeenkomst voor de Knarrenhof ondertekend waarin werd meegedeeld dat het groen grotendeels behouden zou blijven.

“De bestemmingsplanwijziging is nog niet officieel bekendgemaakt, en een kapvergunning voor deze hoeveelheid grote bomen is blijkbaar niet nodig?”, vragen zij zich af. “Wat ons betreft is dit not done! Hoe kan dit achter de rug om van ons als omwonenden en de inwoners van Hasselt geregeld worden. En in deze tijd zoveel bomen kappen, terwijl er juist meer groen moet komen! Wij zijn als omwonenden verslagen door dit nieuws. Dit kan toch niet waar zijn?”

In een brief aan de raad vragen dezelfde omwonenden om serieus genomen te worden. “Dat de gemeente op deze manier te werk gaat, vinden wij heel erg! Dat is dan je gemeente, waar je vertrouwen in hebt. Ondanks onze herhaaldelijke uiting van zorg over onze groenstrook, werden wij gesust en gingen de onderhandelingen, achter onze rug om, gewoon door.”

De Hasselters vragen zich af waarom dit ‘unieke stuk natuur’, wat al decennia lang kan groeien en bloeien, moet wijken voor ‘slechts’ 16 woningen. Ze noemen de Knarrenhof een ‘schitterend nieuwbouwplan’ voor de toekomstige bewoners.

“Maar alle bomen, struiken en het gras zijn totaal verdwenen. Straks enkel nog een zeer smal strookje groen langs de doorgaande weg. Dit willen we u/ jou als inwoner van Hasselt graag meedelen”, besluiten zijn hun brief.

Gepubliceerd door admin

4 reacties op “Omwonenden Knarrenhof bezorgd over bomenkap”

  1. De bewoners hebben zelf de enquete niet ingevuld. Beetje dom. En in dat stukje groen leven echt geen bedreigde diersoorten hoor. Ik kan me goed voorstellen dat de gemeente deze bomen gaat kappen. Het is een nutteloos stukje groen, wat niet past bij de toekomstplannen. Ja, daar kun je als bewoners over gaan klagen, maar je kunt niet alles krijgen. Je kunt ook zelf een boom planten in je eigen tuin.

  2. De gemeente bestempeld dit als ‘niet waardevol’? Heel bijzonder… Ik vind het zelfs beeldbepalend. Zou het heel jammer vinden wanneer daar een kaalslag plaats gaat vinden. Bouwen en bomen, dan zal zeker nu samen moeten gaan!

  3. De bomen moeten blijven! Het kan niet zo zijn dat dit word beslist zonder buurtbewoners erbij te betrekken!

  4. Ik snap de zorg. Ook de huiswaarde zal door het kappen van de bomen omlaag gaan, dit is iets waar door de gemeente over nagedacht moet worden en als dit plan doorgaat zeker een goede compensatie voor gegeven moet worden. Jammer dat het op deze manier moet gaan, goede communicatie tussen gemeente en bewoners lijkt me juist erg belangrijk!

Contour