24 januari 2022 Gebruikers online: 36
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Ziekenhuizen in mogelijke financiële problemen?

Geplaatst op: 21 november 2020

(Advertentie) Verschillende ziekenhuizen in Nederland hebben flinke investeringen gedaan tijdens de eerste coronagolf en zijn ook op dit moment weer bezig met het investeren in meer personeel, apparatuur en mogelijkheden om de zorgvraag zo goed mogelijk op te vangen. Vaak gaat het om miljoenen euro’s, waarbij de operationele kosten ook flink toegenomen zijn vanwege de coronapatiënten die verzorgd moeten worden in het ziekenhuis. Extra personeel, meer investeringen, een hogere bezettingen van de bedden; wie betaalt dat eigenlijk? De zorgverzekeraars en brancheorganisatie waren de eerste om te roepen dat geen ziekenhuis om mag vallen vanwege de crisis, maar wanneer wordt het daadwerkelijk werk van gemaakt?

Wie betaalt de kosten eigenlijk?

Het Martini-ziekenhuis (Groningen) heeft een gat van bijna 6 miljoen euro op de begroting dankzij de coronacrisis. Onder andere vanwege investeringen in digitale mogelijkheden (onder andere zorg op afstand), de verzorging van patiënten met covid en het uitstellen van niet-essentiële operaties waardoor het ziekenhuis inkomsten misgelopen is die al wel op de begroting meegenomen waren. De afschalende zorg draagt daarnaast ook sterk bij aan problemen op de begroting van het gemiddelde ziekenhuis.

Tegelijkertijd zijn geschoolde zorgmedewerkers nodig, zoals op de website van Allround Care te zien is. De financiële tekorten mogen er immers niet toe leiden dat patiënten niet de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben in deze periode. De vraag is echter wie dit allemaal gaat betalen.

De zorgverzekeraars en brancheorganisatie hebben ruim een half jaar geleden al toegezegd in te springen, maar de financiële middelen liggen nog niet bij de ziekenhuizen. Daarom wordt nu gekeken naar de overheid. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet wellicht bijspringen om de ziekenhuizen overeind te houden, omdat lang niet alle kosten verhaald kunnen worden op de zorgverzekeraars. Verschillende ziekenhuizen verzoeken de overheid om te kijken naar de mogelijkheden, zodat er een vangnet gemaakt kan worden voor ziekenhuizen in nood. De beste zorg staat hoog in het vaandel, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Op naar nieuwe manieren van zorgverlening?

Er zijn veel stemmen te horen die oproepen voor een nieuwe aanpak van de zorg. Hierbij wordt zorg op afstand vaak genoemd; deze vorm van zorg is in essentie goedkoper dan fysieke zorgverlening en kan veel van de werkdruk reduceren, wanneer dit correct aangepakt wordt. Een oplossing voor de huidige situatie is het echter niet; digitalisatie van de zorg naar een online zorgverlening gaat gepaard met fikse investeringen, onder andere voor netwerken, systemen, software en implementatie van toepassingen zoals het Internet der Dingen. Voordat deze investeringen gedaan kunnen worden, moeten de zorgverzekeraar of het ministerie van VWS met geld over de brug komen. Tot die tijd blijft het voor de zorgverleners en ziekenhuizen roeien met de riemen die nog beschikbaar zijn, want vervanging van de riemen is voorlopig nog écht geen optie.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Nightstore