6 mei 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

De Hasselter toren, maar dan in de vensterbank

Geplaatst op: 2 maart 2021

Met een mini-replica van de Veerpoort op de Kaai

Van je hobby je werk maken is de droom van veel mensen. Stefan Steenbergen hoopt op hetzelfde met zijn nieuwe onderneming ModelMania. Monumentale gebouwen worden met een 3d-printer omgetoverd tot versies voor op de vensterbank. Hasselt is daarbij in meerdere vormen het startpunt voor de bedrijvigheid. Want de eerste prints van de Hasselter toren vormt het begin van, nu al, een fraaie serie monumenten. “Het is gigantisch leuk om te doen, ook samen met vrienden. Ik doe het nu naast m’n werk, maar als de verkoop goed gaat lopen, kijken we verder.”

De webshop modelmania.nl is nu een paar weken in de lucht. Maar Stefans vensterbank aan het Justitie Bastion is de etalage die passanten als eerste konden zien. Daar staat de Hasselter toren geflankeerd door de Zwolse Peperbus en de Kamper Nieuwe Toren. ”We kregen heel enthousiaste reacties daarop.” Mede daardoor aangevuurd kwamen meer ontwerpen. “Het is de liefde voor modelbouw en 3d-print”, motiveert Stefan die zich nu voorlopig eerst toelegt op het printen van monumentale gebouwen. Naast de toren heeft Stefan al meerdere lokale monumenten geprint. Zo heeft hij ook De Zwaluw in miniatuurvorm gemaakt en biedt hij de Stenendijk net als de toren aan in de webshop.

Veerpoort
Veel minder bekend voor de meeste Hasselters is de Veerpoort, het laatste ontwerp dat daaraan is toegevoegd. “Vanuit de archeologische werkgroep zijn we gevraagd of we op basis van oude tekeningen ook niet de Veerpoort (red. die momenteel deels wordt herbouwd aan De Kaai) konden printen. Die zijn we gaan tekenen, en zijn trots op het resultaat.”Alleen het printen nam al zo’n 80 uur in beslag. Het aanbrengen van de verschillende kleuren, voor alle modellen, is overigens nog gewoon ouderwets handwerk met schilderen en spuiten.

Sleutelhangers
Met de verkoop van de geprinte monumentjes wordt Stefan niet gehinderd door zaken als beeld- en ontwerprechten. “Alle tekeningen zijn van onszelf. Het tekenen doen we met software dat lijkt op AutoCAD, maar dan speciaal voor 3d-print.” Inmiddels is Stefan ook al langs geweest bij lokale ondernemers om te praten over verkoop van de Hasselter torentjes in de winkels. “We willen ze ook nog als sleutelhangers gaan printen”, aldus de optimistische ondernemer die ook maatwerk wil leveren op aanvraag. Hij gelooft volop in zijn producten: “Wij merken dat mensen zeer gevoelig zijn voor de karakteristieke intimiteit van de stad en om die ook in huis te beleven.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour