14 mei 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

SGP en VVD op winst, verlies voor CDA en ChristenUnie

Geplaatst op: 18 maart 2021

Stemmen tellen in de Ontmoetingskerk

De SGP is de grootste partij geworden in Zwartewaterland. Met 21,2 % van de stemmen bleef de partij van Kees van der Staaij de ChristenUnie ruim voor. De CU behaalde namelijk 15,7%. De partij die vier jaar geleden als tweede uit de bus kwam in Zwartewaterland (CDA) is nu derde geworden. De chistendemocraten mochten namelijk tekenen voor 14,4 % van de stemmen. 

De VVD werd hier vierde, gevolgd door PVV en D66 als vijfde en zesde partij. FvD werd zevende in Zwartewaterland. De top 10 werd afgesloten door SP, PVDA en JA21.

De grootste stijger is Forum voor Democratie: die partij haalde bij de vorige verkiezingen 1,2 procent van de stemmen, dit jaar is dat 4,5 procent. Van de nieuwe partijen, die dit jaar voor het eerst meedoen aan de verkiezingen, heeft JA21 van lijsttrekker Joost Eerdmans de meeste stemmen gekregen: 1,8 procent. De hardste klappen vallen bij het CDA: de partij van Wopke Hoekstra gaat van 19,4 procent van de stemmen in 2017 naar 14,4 procent nu.

De opkomst in Zwartewaterland is dit jaar lager dan bij de vorige verkiezingen: 85,8 procent van de inwoners die mochten stemmen, heeft dat ook gedaan. In 2017 ging nog 87,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Wellicht heeft de coronacrisis gezorgd voor de afname. In vergelijking met het Nederlands gemiddelde was de opkomst in Zwartewaterland de afgelopen verkiezingen altijd hoger.

Bekijk hieronder het percentage stemmen in Zwartewaterland. (bron: RTL). De uitslagen per kern volgen later.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour