2 mei 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Bomen geplant bij nieuwe rotondes N331 

Geplaatst op: 19 maart 2021

Voor de reconstructiewerkzaamheden aan de N331 (provinciale weg Zwolle-Vollenhove), moest er ruimte worden gemaakt. Dat hield in dat een aantal bomen langs de N331 bij Hasselt gekapt moesten worden. De 97 bomen die zijn gekapt, zijn onlangs wél ‘gecompenseerd’ aan diezelfde N331. Voor iedere boom die verdwijnt, plant de provincie er -minimaal- één terug.

Binnen ieder project wordt nauwkeurig gekeken of bomenkap echt nodig is. Ook bij de reconstructie van de N331 is dit zorgvuldig onderzocht. De bomen die behouden konden worden, zijn uiteraard gebleven. Er is destijds gewerkt aan de N331 om de verkeersveiligheid op verschillende kruispunten te verbeteren op deze weg.

Samen met de gemeente
De herplant van deze bomen is samen met gemeente Zwartewaterland opgepakt. Er is gekeken naar een goede mix van diversiteit aan boomsoorten en bosplantsoen, waarmee het groene en landschappelijke karakter van het gebied wordt versterkt. Over een tijdje kunnen inwoners en voorbijgangers onder andere gaan genieten van diverse lindes, krenten, hazelaars en meidoorns.

Herplant
Het overgrote deel van de bomen en het bosplantsoen is inmiddels geplant, het laatste gedeelte gebeurt in het najaar. Bij het planten gaat de aannemer nauwkeurig te werk. Zo wordt er eerst gekeken of er kabels en/of leidingen in de grond liggen waar geplant wordt. Daarna graven zij de boom in en wordt de boom met banden vastgezet aan de boompalen. Een grondrandje (soort dijkje) zorgt er vervolgens voor dat er meer water bij de boom blijft bij het watergeven. Bij de bomen die in het najaar worden geplant, wordt eerst de grond verbeterd om de bomen goed te kunnen laten groeien.

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour