26 april 2024 Gebruikers online: 26
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Scouting herdenkt. Maar waarom? (ingezonden)

Geplaatst op: 4 mei 2021

Elk jaar op 4 mei herdenken we de landgenoten. In Hasselt, onderaan de grote kerk. Elk jaar geven scouts de kransen aan. Die scouts maken deel uit van de ceremonie. Zelfs in coronatijd mogen scouts bij de ceremonie zijn. Zonder publiek. Maar waarom staan die scouts daar?

In Hasselt was dat niet altijd zo. Dat kunnen we uitsluiten. Scouts waren er niet tussen 1940 en 1945 in Hasselt. De scouting in Hasselt bestaat pas sinds 1987. Maar sinds 1987 staan er óók scouts onderaan die kerktoren.

Scouting heeft een vreemde band met de Tweede Wereldoorlog. Veel scouts gingen in het verzet. Anderen werden simpelweg opgepakt omdat ze nog steeds bijeenkomsten hielden. De Nazi’s hadden de touwtjes strak in handen en verboden dergelijke bijeenkomsten. Hardloopgroepen waren niet verboden dus pasten de groepen zich aan. Andere groepen die wel in het verzet zaten brachten in het geheim de post en kranten rond. Een groot deel van de latere scoutinggroepen is vernoemd naar helden uit het verzet. Jan van Hoof in het bijzonder.

De reden waarom scouts de kransen aangeven is nooit echt duidelijk geworden. We weten enkel dat koningin Wilhelmina tot 1948 beschermvrouw was. Haar 4 dochters waren lid. Beatrix, Irene Margriet én Marijke. Het vermoeden is dat Wilhelmina het uniform en uitstraling van opvoeding heeft willen aanmoedigen. Juist omdat zo ongemerkt mogelijk te kunnen doen is er nooit veel ruchtbaarheid aan gegeven. Scouting en het koninklijk huis zijn vrijwel altijd verbonden geweest. Heden ten dage is het onze koningin Maxima die het fort van scouting bewaakt.

Bij de dodenherdenking dit jaar zijn het Enna en haar zusje Lewellyn. Familie; want Corona. Andere scouts hebben die vrijheid niet. Scouts wennen er niet aan maar zijn wel goed in aanpassen.

Enna: “Ik vind het belangrijk om dit te doen. Morgen vieren we de vrijheid weer maar vandaag moeten we even stil staan. En ook tof dat ik dit met mijn zusje mag doen. Niet alles is vanzelfsprekend zullen we maar zeggen…”

Lewellyn: “Het is ook wel fijn. Er kijken niet zo veel mensen naar je!”

Iljan Stegeman – Scouting de Veste

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour