13 mei 2024 Gebruikers online: 35
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Vervuilde sloten schoongemaakt na lekkage latex vanuit Condor Carpets

Geplaatst op: 24 mei 2021

sloten weer schoon

Afgelopen zondag kwam bij Condor Carpets een melding binnen dat de sloten rondom hun bedrijf aan de Randweg in Hasselt sterk vervuilt bleken met latex afkomstig van de coatingafdeling. Door snel te handelen zijn inmiddels deze sloten en bergingsvijver schoongemaakt.

Vandaag stuurde Condor Carpets een brief naar de omwonenden met daarin een update van de situatie. In deze brief staat onder meer dat hun calamiteitenteam direct in actie kwam om met ondersteuning van buren de situatie snel te beteugelen. De oorzaak dat latex in het water terechtkwam bleek een lek in een van de leidingen. Ook zijn direct de betrokken instanties geïnformeerd en is het waterschap Drents Overijsselse Delta als waterbeheerder ingeschakeld.

Om verdere verspreiding van de latex in het buitenwater te voorkomen zijn alle duikers en afwateringen dichtgezet. Het overgrote deel van de latex had zich opgehoopt in de bergingsvijver op het terrein van Condor en is ingedamd, maar een deel was al doorgestroomd naar het buitengebied.

Er werd een grootschalige schoonmaakactie opgezet waarbij circa 1 miljoen liter vervuild water is afgezogen dat in 13 tankwagens op het Condor-terrein is opgeslagen. Dit water wordt later op een rioolwaterzuivering van het waterschap gezuiverd.

Uit de eerste testen van het waterschap blijkt dat het buitenwater geen milieuschade heeft opgelopen, maar nader onderzoek volgt nog. De leverancier van de latex heeft aangegeven dat deze stof niet geclassificeerd is als gevaarlijke stof. Het advies is wel om voorlopig dieren niet te laten drinken uit de schoongemaakte sloten.

Condor Carpets betreurt de situatie ten zeerste en stelt alles in het werk om dit op te lossen. Er zal een analyse worden gemaakt hoe deze calamiteit heeft kunnen gebeuren en in de toekomst is te voorkomen.

Meer informatie over deze calamiteit is te lezen op de site van het waterschap https://www.wdodelta.nl/waterschap-controleert-waterkwaliteit-vanwege-latex-lekkage-in-hasselt 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour