17 augustus 2022 Gebruikers online: 13
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Opbouw fundamenten Veerpoort van start 

Geplaatst op: 27 mei 2021

Albert Corporaal (l) overhandigt Harrie Rietman (r) symbolisch stenen voor opbouw fundamenten.

Donderdagmiddag verrichtten wethouder Harrie Rietman en Albert Corporaal van het Hasselts Mannenkoor de starthandeling voor de opbouw van de fundamenten van de Veerpoort op de Kaai.

Het Hasselts Mannenkoor was hierbij betrokken omdat zij vorig jaar meehielpen bij het bikken van de oude vestingstenen. Deze stenen worden hergebruikt bij de opbouw van de fundamenten van de Veerpoort. Als deze stenen op zijn, wordt gebruik gemaakt van een rode moderne machinale handvormsteen. 

Stukje historie 

In de middeleeuwen was Hasselt volledig omsloten door een verdedigingsmuur, later zelfs uitgebreid met een aantal bastions. Deze muur moest de burgers van de stad beschermen tegen de vijandige aanvallen. In de muur zaten drie hoofdpoorten: Veenepoort (Hoogstraat), Veerpoort (Veersteeg) en Enkpoort (Ridderstraat). 

Ter voorbereiding op de renovatiewerkzaamheden van de Kaai is in 2016 gegraven naar restanten van de Veerpoort en fundamenten van de stadsmuur. De blootgelegde fundamenten van twee ronde torens met daartussen een doorgang, dateren uit de veertiende eeuw. De Veerpoort is in 1828 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe poort. Voor de nieuwe poort, meer een groot inrijhek, zijn waarschijnlijk deels stenen van de afgebroken poort gebruikt. 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour