4 mei 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Appartementencomplex ‘Wachters in de Weide’ biedt gierzwaluw huisvesting

Geplaatst op: 22 september 2021

Foto: Hendrik Snel Meppel

Als de bouw van de twee woontorens ‘Wachters in de Weide’ naar wens blijft verlopen is het de bedoeling om in mei 2022 met de oplevering van de appartementen te starten. Niet alleen de bewoners van de appartementen kunnen dan hun intrede nemen, maar er is ook ruimte voor gierzwaluwen – in de nestkasten – die hiervoor in de buitengevel zijn opgenomen.

Gierzwaluwen zijn holenbroeders en broeden in Nederland alleen in muurholten en onder dakpannen. Door afbraak, renovatie en isolatie van oude panden verdwijnen vaak deze broedmogelijkheden. Hierdoor komt de populatie in gevaar. De Gierzwaluwen Werkgroep zet zich al jaren in om door het aanbrengen van nestkasten, nieuwe broedgelegenheden te creëren voor de gierzwaluw. Omdat het bij nieuwbouw mogelijk is neststenen te integreren, heeft projectontwikkelaar, WVG Ontwikkeling BV, dit meteen in het ontwerp van architect, Linde Architectuur opgenomen. Hierdoor worden nu in totaal 30 neststenen door Knol Bouw in de buitenmuur gemetseld.

De gierzwaluwen komen elk jaar weer terug op hun oude nest. De plaatstrouw is groot. Het nest blijft schoon, want ze eten de uitwerpselen van de jongen op. Heel graag broeden ze onder dakpannen die wat los zitten, maar nog liever in neststenen die in de muur gemetseld zijn. De nesttijd is langer dan bij andere vogelsoorten, omdat jonge gierzwaluwen bij het verlaten van het nest direct goede vliegers moeten zijn. Ze komen niet meer terug op het nest en zijn vanaf dat moment onafhankelijk van hun ouders.

De nestkasten moeten aan de oostzijde of noordzijde van een gebouw geplaatst worden. De zuid- of westkant is te warm. Daarom worden ze alleen opgenomen bij de toekomstige huurappartementen ‘Schout’. De soortgelijke kastjes aan de zuidgevels van gebouw Heraut zijn zgn. look-a-likes (zonder broedplaats) om daarmee de architectuur van beide gebouwen gelijk te houden.

Omdat een gierzwaluw een hele schone vogel is, die niet of nauwelijks vervuiling aan gevel en/of de directe omgeving veroorzaakt, heeft WVG besloten om juist in deze broedplaatsen te voorzien.

Het is geweldig positief dat dit bouwteam de gierzwaluwen zoveel ruimte geeft en dat hierover in het ontwerp al wordt nagedacht. Daarnaast is het een fantastische plek, ook voor de gierzwaluw” aldus gierzwaluwdeskundige Hendrik Snel uit Meppel. 

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour