8 december 2021 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Recept v/d week: Stamppot andijvie met buikspek en appel

Geplaatst op: 4 oktober 2021

De herfst is aangebroken en daarom krijgen we automatisch meer zin in stamppot gerechten. Deze week staat daarom de klassieke stamppot andijvie op het menu, maar dan toch weer net even wat anders. Zo heeft De Bigondier er pastinaak aan toegevoegd en de standaard spekjes vervangen voor een mooi groot stuk gebraden buikspek.

Benodigdheden voor 3-5 personen

Andijvie

250 gr. andijvie

400 gr. kruimelige aardappelen

250 gr. pastinaak

50 ml. melk

1 tl. gemalen nootmuskaat

Zout en peper naar smaak

Buikspek

1,2 kilo buikspek met zwoerd

tl grof zeezout

1 el. druivenpitolie (of zonnebloemolie)

750 ml. appelsap (van de groentemannen)

50 ml. appelazijn

1 el. kristalsuiker

2 kaneelstokjes

4 stuks steranijs

4 takjes salie

2 Kanzi appels, gehalveerd.

Bereiding:

1) We beginnen met het bereiden van het buikspek. Snijd in het huid een ruitpatroon met een interval van 3 centimeter. Dep het stuk buikspek goed droog en leg het onafgedekt drie uur van te voren in de koelkast. Zo zorg je ervoor dat het huid straks goed krokant wordt en dat wil je.

2) Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het buikspek uit de koelkast en smeer het vlees in met de druivenpitolie. Bestrijk het huidgedeelte van het buikspek met het zeezout en leg het stuk buikspek met het huid naar beneden in een braadslede. Doe de braadslede voor een uur in de oven.

3) Na een uur haal je de braadslede uit de oven. Je draait met een tang het stuk buikspek om, zodat het huid naar boven wijst. Voeg de appelsap, appelazijn, kristalsuiker, kaneelstokjes, steranijs en salie toe. Braad het buikspek vervolgens nog eens 40 minuten in de oven.

4) Halveer de appels en haal de klokkenhuizen eruit. Haal de braadslede uit de oven en voeg de appels toe aan het geheel. Zet de braadslede voor nog eens 20 minuten in de oven.

5) Schil ondertussen de aardappelen en de pastinaken voor de andijvie stamppot. Snijd alles in gelijke delen en kook deze in water met flink wat zout in 20 minuten gaar. Stamp de aardappelen en pastinaken fijn met een pureestamper tot een gladde puree. Voeg een klontje boter en het melk toe, zodat de puree mooi romig wordt. Voeg vervolgens de andijvie eraan toe en roer goed om. Voeg naar smaak zoveel andijvie eraan toe zoals je wilt.

6) Breng de stamppot andijvie op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Haal daarna het buikspek uit de oven en serveren maar. Schep een goede schep andijvie stamppot op het bord. Snijd het buikspek in plakken van een centimeter en geef elk bord een plak. Giet wat braadvocht over het vlees en de stamppot en geef iedereen een halve appel.

7) Eetsmakelijk

Bekijk het recept en de bijpassende wijntip op de-groentemannen.nl/recept

De Bigondier is dé wijn- en lifestyle retailer met een enorme liefde voor koken. Het hart van De Groentemannen klopt sneller voor verser, smaakvoller, gezonder en gevarieerder eten. Nu ze hun passies combineren, kun jij de allerbeste gerechten bereiden. Met de recepten en wijntips van De Bigondier en de ingrediënten van De Groentemannen. Eet smakelijk!

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Nightstore