28 april 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Verhalenmaker bij foto’s vooroorlogs Hasselt op de helft

Geplaatst op: 10 november 2021

Henk Poelarends doet vrijwel al zijn zoek- en schrijfwerk op z'n tablet

Wie een trouwe volger is van de facebookpagina ‘Hasselt in Oude Foto’s kon afgelopen jaar niet om de fotoverhalen heen van Henk Poelarends. In heel 2021 heeft hij al vijftig historische foto’s gedeeld met het verhaal achter die foto’s. Het is een grote hobby voor hem dit uit te pluizen en veel lezers waarderen zijn zoekwerk. “Ik ben begonnen met wel drie verhalen per week, maar dat hield ik niet vol.” Toch valt de hoge productie op en hij weet ook nog niet van ophouden.

Vijf jaar is Poelarends nu gestopt met werken. Maar de inwoner van de Haarspit lijkt zich geen moment te vervelen. “Ik heb altijd al veel interesse gehad in geschiedenis. Ben ook leraar geschiedenis geweest. Het laatste deel van mijn arbeidsloopbaan alleen niet meer.” Dat was toch altijd een geliefd vak om te doceren, dus zoekt hij nu de historie weer op. “Mijn werkmethode is eigenlijk heel simpel. Ik zoek in Delpher (red. online krantenbank) naar foto’s en verhalen.” Hij richt zich daarin volledig op de periode tussen de beide Wereldoorlogen. “Het mooie aan het zoeken via krantenartikelen is dat je altijd weet wanneer de foto is gemaakt en waarom. Ook zijn die krantenfoto’s altijd gemaakt met een goede reden.” Zo geeft Poelarends de volgers een inkijkje in een Hasselt die veruit de meeste mensen niet zelf hebben meegemaakt.

Afgelopen week wijdde Poelarends een verhaal aan de fotograaf die een groot deel van de foto’s heeft geschoten die hij behandeld. Enschedeër Albert Jan Brusse werkt in Overijssel en Drenthe en fotografeerde zich een slag in de rondte. “Een kleindochter van hem heeft maar liefst 100.000 foto’s van haar vader gedoneerd aan een lokaal archief. Ongekend veel.” Poelarends is maar wat blij zulke fotohistorische goudmijntjes.

De meeste reacties op de facebookpagina komen als er herkenbare mensen zijn te zien. “En door die reactie komen er ook weer bijzondere familieverhalen naar boven. Zo vernam ik van Wout Rietman hoe een familielid wel eens meemaakte dat de tram tussen Zwolle en Hasselt kon vastlopen in de veengrond van de Mastenbroekerpolder.” Poelarends heeft de fotoselectie al grotendeels gedaan in het begin van 2021. Door het jaar heen bepaald hij welke te behandelen. “Ik ben nu op de helft. Ik heb me voorgenomen tot de honderd door te gaan.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour