2 mei 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Leerlingen Op de Hoeksteen duiken in WO II

Geplaatst op: 29 maart 2022

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Op de Hoeksteen gingen dinsdagochtend op bezoek bij de ‘buren’ van de archeologische werkgroep. Het bezoek was al een paar keer uitgesteld vanwege geldende coronamaatregelen, maar dinsdag kon het eindelijk doorgaan. Gekozen was voor het onderwerp ‘Tweede Wereldoorlog’, een onderwerp met extra lading vanwege de oorlog in Oekraïne.

Met die verbinding begon John Assink, voorzitter van de archeologische werkgroep, dan ook. Er werd een link gelegd met andere oorlogen uit het verleden, maar de Tweede Wereldoorlog stond centraal. Omdat de werkgroep ook uit deze periode materiaal heeft gevonden, aangevuld met voorwerpen uit de privé-collectie van Assink, werd dit een interessante les.

Zo werd begonnen met een krant van vrijdag 10 mei 1940, de dag dat de Duitsers ons land binnen vielen. Ook delen van een Duits geweer en een Duitse helm trok de belangstelling. Van het geweer kon nog een leuk verhaal verteld worden. Onderdelen van een Messerschmitt B109F, die is neergestort bij Vollenhove, werden aandachtig bekeken. De Duitse piloot Heinz Klöpper, was goed voor het neerhalen van maar liefst 93 vliegtuigen. Maar ook leverde deze verschrikkelijke perioden soms nog wel goede dingen op. Zo zorgde Napoleon voor de invoering van het Kadaster en een eenheid in maten en gewichten en in de Tweede wereldoorlog werden snelwegen aangelegd en de Volkswagen ontwikkeld. Na afloop mochten de kinderen nog een muntje grabbelen als aandenken.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour