2 mei 2024 Gebruikers online: 15
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselter karttalent Yme meldt zich in de nationale top

Geplaatst op: 16 juni 2022

“Ik ben net als Max Verstappen in Hasselt geboren.” Dat vertelt de 11-jarige Yme van Campenhout met een glimlach over zijn idool, en niet zomaar. Want net als de Formule 1-kampioen gooit ook hij hoge ogen als jeugdig talent in de kartsport. Zo is hij volop in de race voor een podiumplek bij het Nederlands Kampioenschap, met alle kans nog op het hoogste schavot. Dit is voor zijn buren en klasgenoten al lang geen nieuws meer, maar veel Hasselters moeten nog kennismaken met Yme. De jonge Hasselter lijkt in de wieg gelegd voor het racen en is van plan het maximale te bereiken: “Waar ik van droom? Formule-coureur worden.”

Yme doet wat andere jongens van 11 ook doen: hij houdt van voetballen, speelt graag op de Playstation en op het moment van interviewen staat hij al in de startblokken voor een kinderfeestje. Toch zien veel weekenden er momenteel heel anders uit. Hij zit halverwege het NK Karten en is geregeld drie dagen achter elkaar van huis. Niet zonder resultaat. Zo pakte Yme eind mei in Strijen het maximaal aantal punten tijdens de derde van in totaal zes NK-weekenden. Hij strijdt op het hoogste nationale niveau voor 4-takt-karts in zijn leeftijdsklasse.

Racemonster
En ook al is hij nog zo jong, hij heeft toch al heel wat inspanningen geleverd om te komen waar hij nu staat. Yme reed 1,5 jaar geleden voor het eerst in een kart tijdens een masterclass. “Toen is de ellende begonnen”, vertelt zijn moeder Saskia met een knipoog. “Want kort daarna stond er ineens een kart op onze oprit.” Patrick, Ymes vader, zag al gauw het talent van zijn zoon en het plezier dat hij in het rijden heeft. Patrick pakte door, schafte een kart aan en gaf Yme de ruimte om lessen te nemen in Emmen. Yme: “Ik leerde hoe ik bochten moest insturen, wanneer ik wel en niet moet remmen en leerde alle vlaggencodes uit m’n hoofd.” Maar naast technische lessen vertelt Saskia wat misschien wel de belangrijkste reden is dat Yme nu succesvol is: “Hij is een snelheidsmonster, dat was al zo toen hij heel klein was op z’n Ferrari-skelter. Hij kent geen angst om te crashen.”
Saskia is anders geaard dan haar zoon: “Ik vind de spanning rondom de race veel te groot, dus ik ga niet altijd mee.” Maar tijdens de in totaal zes wedstrijddagen dit seizoen zet zij ook zich over haar angsten heen om haar zoon live aan te moedigen. Saskia: “Het is de grootste passie van Yme. Ik vind het ook wel mooi om te zien hoor, langs de kant gloei ik van trots.”

De drie races voor de punten zijn altijd op op zondagen. Patrick en Yme zijn daarvoor al twee dagen op het circuit voor training en kwalificatie, precies zoals het ook bij Formule 1 gaat. Yme krijgt dus ook regelmatig op vrijdagen vrij van school. Ook hetzelfde als bij de top van de racewereld, is het grote belang van sponsors. Saskia: “Het is een dure sport die zonder de hulp van onze sponsors haast niet te doen is qua kosten.”

Streng
Ook de cultuur op en rond de baan is vergelijkbaar. Saskia: “Het is een heftige sport ook als het om emoties gaat. Trainers en coureurs staan veel onder druk, zijn hard voor elkaar en streng voor zichzelf.” Saskia is rondom een race puur toeschouwer. “Contact krijg ik niet meer met Yme voor een race, die is dan volledig gefocust en in zichzelf gekeerd.” Naast zijn stuurtalent en de absolute wil om te winnen is nog iets anders belangrijk. Yme: “Ik kan goed onthouden wie waar rijdt. Alles gaat heel snel, maar ik weet vaak waar iedereen rijdt.”

Naast alle trainingen en wedstrijden gaat Yme natuurlijk ook gewoon nog naar school. In groep 7 van De Driemaster mocht hij laatst een spreekbeurt geven. Het laat zich niet raden waarover die ging. “De juf gaf me een 9”, vertelt Yme trots. De passie voor het racen deelt hij dus ook graag met zijn leeftijdsgenoten: “Veel vriendjes vinden het cool dat ik race.”

In Venray staat in juli het vierde wedstrijdweekend op de agenda.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour