6 mei 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

‘Silent Tiemen’ versterkt Stenendijk zonder uitstoot

Geplaatst op: 14 juli 2022

De symbolische eerste damwand was versierd door omwonende kinderen

‘Silent Tiemen’ staat op z’n bouwhelm geplakt. Die bijnaam dankt Tiemen aan de zogeheten ‘Silent Piler’ waarmee hij de komende tijd damwanden in de Stenendijk schuift. Waar vroeger ronkende aggregaten klonken wordt deze klus in betrekkelijke stilte geklaard. Volledig elektrisch wordt de eeuwenoude waterkering momenteel versterkt. Donderdagochtend werd het project officieel ingeluid met een presentatie en symbolische handeling. Die zou aanvankelijk worden uitgevoerd door Minister Mark Harbers, maar die was uiteindelijk verhinderd.

De 12-meter lange damwanden worden met tienduizenden kilo’s aan gewicht de dijk ingedrukt. De klus wordt dus elektrisch geklaard zonder uitstoot van stikstof. Daarmee is het de eerste dijkversterking van Nederland die emissieloos wordt uitgevoerd. Met de Silent Piler van aannemer De Koning is ook de inzet volledig trillingsvrij te werken. Dit is belangrijk om de omliggende huizen, sommige staan ook op de dijk, vrij van schade te houden. Opdrachtgever Waterschap Drents Overijsselse Delta houdt een vinger bij de pols door dit met metingen te ‘monitoren’.

Het waterschap heeft afgelopen jaren in de aanloop op deze operatie meerdere bijeenkomsten gehouden om informatie te geven aan geïnteresseerden en omwonenden. Een wens was onder meer dat de dijk niet hoger zou worden. Waterschapsbestuurder Breun Breunissen zei tijdens de presentatie toe dat daar gehoor aan is gegeven.
Het contact met omwonenden werd zichtbaar door de vrolijke tekeningen op de symbolische eerste damwand. Kinderen uit de buurt mochten zich voorafgaand daarop uitleven. Samen met de vers gekalkte handtekeningen van verantwoordelijke bestuurders laat ‘Silent Tiemen’ het stalen gevaarte steeds verder in de Stenendijk verdwijnen.

Naar verwachting is eind december de dijkversterking klaar. Naast het versterken wordt de Stenendijk ook gerestaureerd. Denk aan het herstellen van voeg- en metselwerk en aan het vervangen van oude kapotte stenen. Deze werkzaamheden worden in het voorjaar van 2023 afgerond.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour