18 mei 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Monumenten zaterdag een dag gratis open

Geplaatst op: 6 september 2022

Ook de molen is traditiegetrouw geopend op de monumentendag

Veel monumenten in Hasselt openen op zaterdag 10 september de deuren voor het publiek. Dan is de 36e Open Monumentendag. Duizenden monumenten in Nederland zijn die dag gratis open. Zo is het bedevaartsleden van Hasselt te ontdekken door eens het Bedevaartspad te lopen. Deze wandeling begint bij het Oude Stadhuis aan de Markt en neemt de bezoeker mee langs zeven monumenten in Hasselt.

De route eindigt bij de Grote Kerk, die tijdens Monumentendag ook open is voor het publiek. Een klim over 178 treden naar de toren van de kerk mag niet ontbreken. Ook de historische kalkovens zijn tijdens Open Monumentendag open. Daar zijn onder meer activiteiten voor kinderen.

Tussen 10.00 uur tot 16.00 uur zijn bezoekers ook welkom bij Korenmolen De Zwaluw. Op het molenplein is een bijzondere expositie met zes oldtimers. De trotse eigenaars beantwoorden alle vragen van bezoekers. Ook zijn er weer talrijke kraampjes en allerlei activiteiten. Zo kunnen er ook weer boekjes en schriftjes worden gemaakt. Op Molendag was dit een groot succes; niet alleen kinderen maar ook volwassenen maakten de mooiste boekjes. Aan het eind van de middag waren alle materialen op en moesten de bezoekers teleurgesteld naar huis. Rond half een is er, traditiegetrouw op Monumentendag, een optreden van het Hasselts Mannenkoor. Uiteraard geven de molenaars rondleidingen in de molen.

Open Monumentendag staat al jarenlang in het tweede weekeinde van september op de kalender. De dag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

Het Comité Zwartewaterland werkt nog steeds aan het programma voor Open Monumentendag. Het programma staat op www.openmonumentendag.nl. Vul voor een actueel overzicht in onze gemeente de zoekterm ‘Zwartewaterland’ in.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour