5 mei 2024 Gebruikers online: 36
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Archeologische werkgroep verhuist naar bijzondere locatie

Geplaatst op: 14 september 2022

Nieuwe locatie SAWZ: Rosmolenstraat 4

Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ) heeft een nieuw onderkomen. Met ingang van 1 oktober is de werkgroep gehuisvest in de Rosmolenstraat 4 in Hasselt.

“In ons nieuwe onderkomen hopen we straks een mooie aanvulling te kunnen leveren aan de geschiedenis van onze gemeente en die van Hasselt in het bijzonder”, aldus voorzitter John Assink. De SAWZ is op dit moment nog gehuisvest in De Trekschuit in Hasselt. Vanwege de herontwikkeling van deze locatie is de stichting op zoek gegaan naar een nieuw onderkomen. Met hulp van ontwikkelaar Rudolf Wardenburg is de nieuwe plek nu gevonden aan de Rosmolenstraat 4.

John Assink is blij met de nieuwe plek “Het pand is voor onze werkgroep uitermate geschikt omdat deze midden in het centrum ligt en ook nog eens aan de toeristische Bedevaartroute door Hasselt. Een bijzondere locatie dus”, stelt Assink tevreden. “Hiermee maken we het nog makkelijker voor inwoners van Hasselt om bij onze ArcheoHotspot binnen te lopen.”

Nieuwe mogelijkheden

De nieuwe ruimte biedt ook nieuwe mogelijkheden. “Het pand biedt bijvoorbeeld voldoende ruimte om straks tentoonstellingen in te richten“, vertelt Assink. “We denken hierbij niet alleen aan exposities rondom archeologie, maar ook van bijvoorbeeld de scheepsbouwgeschiedenis en de vele toeleveranciers hiervan in Zwartewaterland.”

De komende maanden gaat de SAWZ aan de slag met het inrichten van het nieuwe onderkomen. Daarbij wordt het pand ook geschikt gemaakt voor mindervaliden. Assink: “Eén van de plannen is dat we hier samen met de
gemeente het schoolklasje van ‘Van de Hulst’ een permanente plek geven. Van de baggerbedrijven Boltje en Prins van Prins van Wijngaarden komt een archief met gegevens over materieel en personeel.”

Steun van het bedrijfsleven

Om de plannen te realiseren hoopt de stichting op de nodige subsidies en steun uit het bedrijfsleven. “En dan met name de bedrijven die hun wortels hebben in de scheepsbouw”, aldus Assink. “Vanuit de bevolking hopen
we verder op hulp, zoals voorwerpen, beeldmateriaal en verhalen.”. Inmiddels zijn er al positieve contacten met Koraal Vastgoed over het meenemen van bruikbaar materiaal uit De Trekschuit.

Op vrijdag 16 september ondertekent de stichting het nieuwe huurcontract met ontwikkelaar Rudolf Wardenburg.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour