26 april 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Taalhuis op zoek naar taalvrijwilligers

Geplaatst op: 19 oktober 2022

Taalhuis Zwartewaterland is op zoek naar enthousiaste taalvrijwilligers, woonachtig in Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis. Je coacht een deelnemer, je helpt mee op de taalmorgens in de plaatselijke Bibliotheek en/of je gaat mee met onze interessante taaluitstapjes in september.

Op 8 september j.l. was het Wereldalfabetiseringsdag en ging in heel Nederland de Week van lezen en schrijven van start. Ook in Zwartewaterland werden speciale uitstapjes georganiseerd. In Hasselt bezochten we in september molen “de Zwaluw” en de sociale moestuintjes. In Genemuiden en Zwartsluis maakten we een wandeling door het oude centrum.

In onze samenleving is het uiterst belangrijk dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen Nederlands kunnen begrijpen, spreken, lezen en schrijven. Daarnaast zijn rekenen en digitale vaardigheden van belang. Taalhuis Bibliotheek Zwartewaterland biedt de mogelijkheid om beter Nederlands te leren; of je nu geboren bent in Nederland of in een ander land.

Tijdens individuele lessen van 1 uur, die taalvrijwilligers wekelijks verzorgen én tijdens de taalmorgens op donderdag wordt dit allemaal geoefend op non-formele wijze. Deze vaardigheden kwamen onlangs heel goed van pas tijdens de september-uitstapjes.

Word jij taalvrijwilliger?

Fijn dat er in Zwartewaterland taalvrijwilligers zijn, die met veel plezier vrije tijd opgeven om anderen te coachen op het gebied van de Nederlandse taal. Maar er zijn niet meer genoeg coaches om iedereen 1 op 1 te helpen. Daarom wordt binnenkort weer een basistraining taalvrijwilligers gegeven door de taalhuisdocent. Er zijn nog een aantal plekken vrij. Heb jij tijd om je een paar uur per week je in te zetten voor deelnemers van het Taalhuis. Heb je minimaal een MBO-3 diploma, geduld en begrip voor mensen die moeite hebben met basisvaardigheden. Meld je aan voor de basistraining.

Deze training vindt plaats in Bibliotheek Staphorst op vrijdag 28 oktober, 4, 11 en 18 november van 14.15-17.15 uur. Informatie in mappen wordt kosteloos verstrekt, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je na 4 modules volgen ook aan de slag gaat als taalvrijwilliger van het Taalhuis.

Informatie en opgave (uiterlijk 12 oktober) bij: Elly Potgieter (taalhuisdocent) via 06-29232140 of taalpunt@bibliotheekstaphorst.nl. Je kunt ook langskomen tijdens het spreekuur in Bibliotheek Staphorst op maandagen van 16.00-20.00 uur.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour