29 april 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Documentaire over verzetshelden in Oude Stadhuis

Geplaatst op: 26 oktober 2022

Foto's: Gerrit Slurink, Verslag: Jan Holthuis

-Zijn leven, onze vrijheid-

Onder deze titel maakte regisseur Thuur van de Heuvel een documentaire over de verzetshelden Derk van Assen en zijn echtgenote Berendje Grolleman. De regisseur heeft deze documentaire op 24 oktober in Hasselt gepresenteerd op uitnodiging van de werkgroep Tweede Wereldoorlog van de Historische Vereniging Hasselt. 

Voorzitter Jan van der Stege memoreerde in zijn welkomstwoord dat Derk en Berendje in Hasselt zijn geboren in resp. 1891 en 1894. Ze trouwden in 1918 in Hasselt en vertrokken naar Maastricht waar Derk ambtenaar van de belastingdienst werd.

Na de Duitse inval in mei 1940 begon het echtpaar een actief leven in het verzetswerk. Ze regelden de vlucht van Joden naar andere landen en waren actief in de verspreiding van illegale bladen. In samenwerking met andere verzetsgroepen werden geallieerde piloten uit handen van de bezetter gehouden. Hun werk werd echter verraden; ze werden in juli 1943 door de bezetter opgepakt. Derk werd gefusilleerd op 14 september 1943 in de Schadijkse bossen bij Horst aan de Maas en Berendje is op 18 februari 1945 overleden in kamp Ravensbrück.

Thuur van de Heuvel maakte over de oorlogsjaren van dit echtpaar zijn indrukwekkende en historisch verantwoorde documentaire. Veel leden van de familie Van Assen waren bij deze presentatie aanwezig. Samen met andere geïnteresseerden uit Hasselt was de raadzaal van het Oude Stadhuis tot de laatste plaats bezet.

De aanwezigen waren zeer onder de indruk van het getoonde. Na afloop werd spontaan een minuut stilte in acht genomen uit respect voor dit echtpaar.

Het bestuur van de Historische Vereniging Hasselt kan terugzien op een boeiende en goed georganiseerde bijeenkomst.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour