27 november 2022 Gebruikers online: 18
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Succes bezwaarmakers: Rechter bepaalt bouwstop ‘Fuite-fabriek’

Geplaatst op: 21 november 2022

De bouwplaats aan de Gildenweg eerder dit jaar

Bezwaarmakers tegen de bouw van de hoge fabriek van Solprovit/Fuite hebben via de Overijsselse voorzieningrechter succes geboekt. Deze besloot maandagochtend tot een directe bouwstop van alle werkzaamheden. Tot tenminste 16 december mag niet gebouwd worden aan de Gildenweg. Dat is het moment dat de omgevingsvergunning in beginsel in werking treedt.

Jan-Jaap Gobius du Sart is een van de bezwaarmakers en is blij met de uitspraak: “De rechter heeft ons op alle punten gelijk gegeven.” Ook de proceskosten, tot een bedrag van 1883 euro, moet de gemeente vergoeden aan iedereen die juridisch in het geweer kwam in deze kwestie.
Met meerdere Hasselters kwam Gobius du Sart in het geweer nadat bekend werd dat de fabriek 34,5 meter hoog zou worden, waar 16 meter de maximum altijd was. Inspanningen van hem en anderen om de gemeente met zienswijzen te overtuigen geen vergunning te verlenen, hadden tot niets geleid. Daarom werd de gang naar de rechter gemaakt.

Omdat de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw nu nog ter inzage ligt en nog niet in werking is getreden, werd de gemeente gevraagd om te handhaven. Op basis van juridisch advies heeft de gemeente Zwartewaterland besloten om niet op dat verzoek in te gaan vanwege het risico op een schadeclaim bij een onterecht opgelegde bouwstop.

De gemeente meldt begrip te hebben voor de uitspraak van rechter. “Wij vinden het van belang dat dit proces zorgvuldig wordt doorlopen. Deze uitspraak draagt er aan bij dat de belangen van alle partijen worden meegewogen.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour