25 april 2024 Gebruikers online: 17
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Burgemeester Bilder met lovende woorden herbenoemd

Geplaatst op: 19 januari 2023

“Het klikt tussen jou, de inwoners en de gemeenteraad.” Met die woorden van Andries Heidema, commissaris van de Koning, is burgemeester Eddy Bilder vanavond herbenoemd. De 58-jarige bestuurder is sinds 2011 burgervader van Zwartewaterland en hoopt daar ook de komende zes jaar actief te zijn.

Dat een burgemeester beëdigd wordt voor een derde termijn, is volgens Heidema geen dagelijkse kost. “Je bent verknoopt geraakt aan de gemeente en wilde daarom heel graag doorgaan in Zwartewaterland”, concludeerde Heidema. “Je bent geen afstandelijke bestuurder. Je wil letterlijk en figuurlijk tussen de mensen staan.”

Volgens Andries Heidema is Bilder meer dan een burgemeester. “Je bent de inwoners tot steun, ook als ze het moeilijk hebben. Je wordt gedreven door je geloof. Waarden als naastenliefde en barmhartigheid breng je in de praktijk als mens onder de mensen”, sprak Heidema lovend.

‘Een eilandje’

Eddy Bilder erkende zelf ook dat Hasselt, Zwartsluis, Genemuiden hem na aan het hart liggen: “Er zijn in Nederland nog een paar ‘eilandjes’ waar mensen nog met elkaar omgaan zoals het vroeger was. Zwartewaterland is één van die eilandjes. Hoe we hier met elkaar omgaan is heel bijzonder en ik hoop dat we die goede harmonie weten te bewaren.”

‘Snel uitgekeken op bestuurders’

Ondanks zijn enthousiasme, heeft Bilder wel goed nagedacht over een derde termijn: “Ik heb me wel afgevraagd of ik nog de juiste man op de juiste plaats ben. Mensen zijn sneller uitgekeken op bestuurders, dat zie je overal. Je probeert er het juiste gevoel bij te krijgen. Want als mensen naar een andere burgemeester verlangen, moet je de goede voortgang niet in de weg zitten.”

Smullen

Van de gemeenteraad, die unaniem instemde met de herbenoeming, ontving de inwoner van Genemuiden een ‘smultoer’. Dat houdt in dat hij een dag lang door Zwartewaterland kan wandelen of fietsen en daarbij op 5 locaties wat lekkers krijgt voorgeschoteld. “Het is een bon voor vier personen. We hopen dat u 3 mensen van buiten de gemeente uitnodigt om te laten zien hoe mooi Zwartewaterland is”, zei Klaas Huisbrink (SGP). “Dat ga ik doen, maar wel te voet. Want de fiets die ik bij mijn afscheid in Ermelo heb ontvangen, heb ik de eerste tien jaar ongebruikt in de schuur laten staan”, grapte Bilder.

Gods zegen

Ondanks de vele crises waar ook Zwartewaterland mee te maken heeft, gaat Bilder naar eigen zeggen vol frisse moed door met zijn werk: “Ik weet me afhankelijk van Gods zegen. Ik hoop dat die zegen mij ook de komende jaren weer gegeven wordt. Dan gaat het vast lukken.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour