13 juni 2024 Gebruikers online: 30
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Expositie ‘Hasselt van Hanze tot Hannekemaaiers’

Geplaatst op: 8 maart 2023

In het Hanzejaar 2023 is in het Oude Stadhuis van 1 april tot eind oktober 2023 ma. t/m vr. van 10—16 en za. Van 12—16 de expositie Hasselt van Hanze tot Hannekemaaiers gratis te bezoeken.

In de middeleeuwen lag het economisch centrum niet in het westen van ons land, maar in het oosten. Steden als Zutphen, Zwolle en Kampen voerden de boventoon. Ook Hasselt hoort in die reeks thuis. Nog altijd is de toenmalig behaalde rijkdom aan die steden af te zien.

Honderden tot het Hanzeverbond behorende steden in Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Nederland vieren dit met allerlei evenementen. Op uitnodiging van de gemeente stelden Frits en Eppo Schmidt een expositie samen in Het Oude Stadhuis die de economische positie van Hasselt vanaf toetreden tot het Hanzeverbond in 1367 tot de twintigste eeuw in woord en beeld laat zien.

Er is onder andere een 180 cm grote replica van een Kogge (het handelsschip ten tijde van de Hanze) varende op het Zwartewater te zien. En nog veel meer.

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour