29 april 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Lintje voor Thera van Steeg en Gerrit Snijder

Geplaatst op: 26 april 2023

Foto's: Jan van Kleef

Zes inwoners van de gemeente Zwartewaterland ontvingen vanmorgen tijdens de jaarlijkse Lintjesregen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Bilder. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Met de woorden ‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau’ kregen de volgende personen uit Hassselt de versierselen die horen bij de benoeming opgespeld door burgemeester Bilder.

Mevrouw Woutera van Steeg-Rozenberg (Lid in de Orde van Oranje Nassau)

Thera van Steeg is een vrouw met een immens groot hart. Bij alles wat ze doet staat de medemens centraal. Nooit vragen maar altijd geven, dat typeert haar.

Op kerkelijk en maatschappelijk gebied is Thera een bekend gezicht in Hasselt. De Hervormde gemeente De Baak is Thera onnoemelijk dankbaar. Bescheiden en nooit op de voorgrond, was zij in de afgelopen 50 jaar een vrijwilliger met een enorm takenpakket. In de jaren 70 was Thera organisator van een oliebollenactie. Mede hierdoor werd het stichten en de bouw van de kerk mogelijk. Een functie als ouderling, het Roemenië Actie Comité, door weer en wind rondbrengen van kaarten en het kerkblad, schoonmaken van het kerkgebouw, koffieschenken en nog zoveel meer. Nooit deed de kerk een tevergeefs beroep op Thera. Met haar daden liet ze zien wat er van haar als christen werd verwacht.

Ook buiten het kerkelijk leven heeft Thera haar steentje bijgedragen aan de samenleving. Bijna 35 jaar was zij vrijwilligster bij de Hazelaar. Helpen bij het eten, koffieschenken, post bezorgen, flyeren voor de buurtmiddag, de redactie van Hazelaarpraat of een invalbeurt voor een andere vrijwilliger? Ze deed het allemaal! Nooit deed je tevergeefs een beroep op Thera. Haar leeftijd speelde daarbij geen rol. Zolang het ging, mocht je op haar rekenen. Uitzonderlijk en onbetaalbaar!

Haar inzet als collectant voor o.a. de Hartstichting en het Epilepsiefonds is bijzonder te noemen. Tientallen jaren ging zij door weer en wind op de fiets op pad om geld in te zamelen voor goede doelen. Mede door haar inzet kon er blijvend geïnvesteerd worden in wetenschappelijk onderzoek.

Voor het KNGF was zij betrokken bij de ‘doppencommunity. Zes dagen per week was ze tot 2020 bij de plaatselijke supermarkten te vinden om doppen van frisdrankverpakkingen in te zamelen. Haar inzet heeft bijgedragen aan de opleiding van hulphonden. Een bewonderenswaardige prestatie voor iemand die de 80 gepasseerd is.

De heer Gerrit Snijder (Lid in de Orde van Oranje Nassau)

Gerrit Snijder is een betekenisvolle persoon voor het vastleggen van de historie van Hasselt. Met name als het gaat om archeologie. Gerrit verzamelde gedurende zijn leven, maar met name in de afgelopen 20 jaar honderden archeologische vondsten. Dagelijks ging Snijder op pad naar verzonken erfgoed om het vervolgens met grote zorg en toewijding te repareren en conserveren. In 2017 droeg Gerrit zijn 600 voorwerpen tellende collectie belangeloos over aan de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ). Een collectie die van grote waarde is voor de geschiedenis van Hasselt.

Sinds 2017 is Gerrit Snijder zelf bestuurslid van SAWZ. Ondanks zijn hoge leeftijd toont hij nog altijd veel initiatief en is hij nog vaak te vinden in de werkruimte van de stichting. Je hoeft maar iets te vragen en het is al gebeurd. Daarnaast zorgt Gerrit voor sponsors en is hij ambassadeur voor de stichting. Hij spreekt toeristen aan en vertelt hen over de plaatselijke historie. Daarmee draagt hij in grote mate bij aan de promotie van de stad.

Het vele werk van Gerrit Snijder is van onschatbare waarde voor het vastleggen en zichtbaar maken van de historie van Hasselt. Met zijn geboortestad scherp op het vizier zorgde hij ervoor dat hij steeds op het juiste moment op de juiste plek was om historisch materiaal veilig te stellen. Zonder zijn inzet zou heel veel historisch materiaal onherroepelijk verloren zijn gegaan.

Overzicht Zwartewaterland

De heer Piet Leeuw, 70 jaar (Zwartsluis)

Mevrouw Henny Leeuw-Doosje, 67 jaar (Zwartsluis)

De heer Gerrit Snijder, 83 jaar (Hasselt)

Mevrouw Thera van Steeg-Rozenberg, 84 jaar (Hasselt)

Mevrouw Lucherdien Visscher- Kolk, 58 jaar (Genemuiden)

De heer Martin Withaar, 61 jaar (Zwartsluis)

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour