17 mei 2024 Gebruikers online: 65
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Unieke aanplant: Van Stolk Heuchera onthuld

Geplaatst op: 27 juni 2023

Het Van Stolkspark in Hasselt is een nieuwe en unieke plant rijker. Deze bijzondere plant is vernoemd naar het Van Stolkspark. Samen met wethouder Harrie Rietman plantte Hasselter Bradley Wursten maandag 26 juni de Van Stolk Heuchera in het park.

De Van Stolk Heuchera maakt deel uit van de verzameling Heuchera’s (purperklokjes) die inwoner Bradley Wursten het afgelopen jaar heeft geplant in het park in Hasselt. Daarmee heeft hij ’s werelds grootste privéverzameling Heuchera’s aangelegd in het Van Stolkspark.
Wethouder Harrie Rietman is blij met dit inwonersinitiatief: “Het is bijzonder dat we hier een park hebben zoals het Van Stolkspark. En het is bijzonder dat er dan een inwoner is die zich zo inzet om het park te verfraaien. Daar doet hij veel moeite voor. Voor de Van Stolk Heuchera is hij een paar jaar bezig. Daardoor hebben we nu in Hasselt een plant die de enige is in zijn soort.”

1 op 1.000

Wursten heeft de unieke Van Stolk Heuchera zelf gekweekt. Daarvoor heeft hij tussen de 1.000 en 2.000 zaadjes ontkiemd. “Ze beginnen allemaal groen of bruin. Na een aantal maanden laten ze hun definitieve kleur zien”, legt Wursten uit. “Van de mooiste heb ik zo’n 20 geselecteerd om verder op te kweken. Pas na twee jaar weet je wat hun definitieve kleur is. Uiteindelijk vielen er nog zo’n 10 af. Van de paar die overbleven, heb ik eentje gekozen die erg sterk is en een mooie kleur blad en mooie bloemen heeft. Dat is de Van Stolk Heuchera geworden. Letterlijk 1 op 1.000 dus.”
In het najaar breidt Wursten de collectie verder uit. Uiteindelijk moeten er zo’n 1.000 verschillende soorten in het park komen. Rietman: “In 2021 hebben wij een visie opgesteld voor het Van Stolkspark. Daarin hebben wij de wens opgenomen voor meer kleur in het park. De kleurrijke verzameling Heuchera’s is een verrijking van het park waar elke dag vele bezoekers kunnen genieten van de natuur.”

Waarde

Wethouder Rietman hoopt dat de Van Stolk Heuchera de komende jaren de kans krijgt om te groeien in het park. “Helaas worden nog regelmatig Heuchera’s uitgegraven, bijvoorbeeld door bezoekers van het park of door loslopende honden”, vertelt hij. “Ik hoop dat iedereen de waarde inziet van deze bijzondere collectie en dat we er samen voor zorgen dat de Heuchera’s in het Van Stolkspark volledig tot bloei komen. Zodat we hier met elkaar nog jarenlang van kunnen genieten.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour