6 mei 2024 Gebruikers online: 17
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Leerlingen Agnieten College in de voetsporen van Copernicus

Geplaatst op: 30 juni 2023

Dit jaar vinden de 43ste Internationale Hanzedagen plaats in Toruń, Polen. Hanzestad Hasselt werd vertegenwoordigd door burgemeester Eddy Bilder, wethouder Harrie Rietman en drie leerlingen en een docent van het Agnieten College Zwartsluis. De stad ligt op het knooppunt van de rivier de Wisla en oude landwegen en heeft zich snel ontwikkeld tot een belangrijk handelscentrum. Toruń was al vroeg een prominente Hanzestad. Tegenwoordig telt Toruń 200.000 inwoners. Tijdens de Hanzedagen komen bestuurders, kunstenaars, bedrijven, organisaties en jongeren uit Europese Hanzesteden bijeen en verspreiden ze een krachtige boodschap van vriendschap, samenwerking en vrede. Vooral in deze tijd is een verenigd Europa van groot belang.

De indrukken en ervaringen tijdens de Hanzedagen in Toruń werden onderling uitgewisseld en al snel waren de bestuurders ervan overtuigd dat het jeugdprogramma veel interessanter was. Emmelien, Patryk en Myrthe grepen meteen de kans om de burgemeester alles te vragen wat in hen opkwam. Dit leidde tot mooie gesprekken over veiligheid, werkgelegenheid, woningen en de veerpont.

Voor Patryk was het bijzonder om na vier jaar zijn moederland Polen te bezoeken. Hij was verbaasd over hoe Polen was veranderd sinds hij naar Nederland verhuisd was. Door zijn kennis van de Poolse taal maakte de jeugd snel contact met Poolse deelnemers en organisatoren van de YouthHansa. De YouthHansa is een bijzonder jongerennetwerk waar het enthousiasme vanaf spat. 91 jongeren uit 40 verschillende Hanzesteden, afkomstig uit 8 landen, brachten vijf dagen samen door. Emmelien voelde meteen een goede klik met iedereen. De mensen in de YouthHansa zijn geweldig en helpen je overal mee. Voor Myrthe was het vooral een weerzien met haar Hanzevrienden van vorig jaar in Neuss. Er was een gevarieerd programma met ruimte voor ontmoeting, sport, cultuur en plezier. Ze bezochten het geboortehuis van de wereldberoemde sterrenkundige Copernicus en namen deel aan een workshop “Gingerbread” maken, een van de specialiteiten van de stad Toruń. Maar er was ook voldoende tijd om in groepen de stad te verkennen en te genieten van alle festiviteiten. Traditioneel werden de Hanzedagen afgesloten met een parade door de stad.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour