29 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Kletsnatte start Hassailt

Geplaatst op: 27 juli 2023

Foto: Gerrit Slurink

Als opwarmertje voor de opening van Hassailt op donderdag bracht het koor Cantiamo passende liederen bij de stadspoort ten gehore. Daarna verklaarde burgemeester Eddie Bilder rond het middaguur het nautische evenement officieel als geopend. Dit met de Kamper Kogge als decor vanwege het Hanzejaar.

Bilder sprak zijn waardering uit voor het vele werk dat door bestuur en vrijwilligers is verzet en voor scheidend voorzitter Kees van der Klocht. Het regende tijdens zijn toespraak maar volgens de burgervader geeft de weersvoorspelling voor de komende dagen beter weer aan. Ook verwees hij naar het verre verleden waarin Hasselt en Kampen elkaar te vuur en te zwaard bestreden. “Dan is het prachtig dat we vandaag de Kamper Kogge op Hassailt mogen ontvangen en hiermee de tegenwoordige goede relatie met Kampen onderstrepen. Daarmee hebben we geleerd van het verleden of om met de woorden van dichter Bilderdijk te spreken: ‘In het verleden ligt het heden’.” Hij wenste de inwoners en gasten goede Hassailtdagen toe.

Hierna was het tijd voor de leden van het Brugwachtersgilde om de bruggen in de grachten omhoog te draaien, waarna de schepen een voor een de grachten invoeren en hun plek te zoeken om aan te meren. Dit gebeurde onder grote belangstelling van het publiek. Er werd geapplaudisseerd en gegroet, wat de schippers op hun beurt beantwoordden met enthousiast gezwaai en soms een luide scheepstoeter.

Het programma voor vrijdag en zaterdag

Vrijdag en zaterdag zijn tussen 10.00 en 18.00 uur de kalkovens open ter bezichtiging. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met dit unieke industriële erfgoed. De geschiedenis van de kalkovens is nauw verbonden met de scheepvaart. De schelpen werden via het Zwarte Water en de Hasseltse grachten met schepen aangevoerd. De enthousiaste vrijwilligers nemen u aan de hand van een rondleiding en verhalen graag mee in deze rijke geschiedenis. Entree 3,50 euro, kinderen 1, 50 euro.

Vrijdag komen de tijden van vroeger weer helemaal tot leven, met een grote diversiteit van demonstraties van oude ambachten aan de Grintwal. ’s Middags vindt het ‘admiraal zeilen’ plaats op het Zwarte Water en geeft Martien van der Knijff een carillonconcert. In de avond is er een uniek concert van Ierse Folkmuziek bij de kalkovens door Seamus and the horses.

Zaterdag is er gedurende dag de Hassailtmarkt en diverse optredens van de piratendansers, loopgroep “de piepende wielen” en verschillende shantykoren. Beide dagen is er een unieke wandelroute over scheepsvaart in Hasselt. Deze wandelroute is uitgebracht door de werkgroep scheepsvaart van de Historische Vereniging. De wandelroute is te verkrijgen bij het Toeristisch Informatiepunt in het Oude Stadshuis aan de Markt. Hier is ook gelegenheid om exposities te bezoeken. De toren van de Grote- of Stephanuskerk kan beide middagen beklommen worden voor een fantastisch uitzicht over de hanzestad.

Voor de jonge bezoekers is er beide dagen het speelparadijs aan het Bolwerk. Waar diverse vrijwilligers klaar staan met een breed aanbod van activiteiten voor alle kinderen tot en met 12 jaar. Deze activiteiten zijn gratis.

Het volledige programma is te vinden op www.hassailt.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour