2 mei 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

De Baak in de steigers voor onderhoud en verduurzaming

Geplaatst op: 12 september 2023

Foto's: Gerrit Slurink

De Baak staat sinds vorige week zowel van buiten als binnen in de steigers voor een flink renovatie waarbij het kerkgebouw gelijkertijd wordt verduurzaamd. De werkzaamheden staan gepland tot eind november van dit jaar. De zondagse kerkdiensten kunnen gewoon doorgaan, al wisselt de opstelling een aantal keer. Ad Oskam is voorzitter van de kerkenraad en geeft toelichting bij de klus.

Het kerkgebouw is over twee jaar een halve eeuw in gebruik door de Hervormde gemeente, nu onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland. “Veel ramen zijn nog enkel glas en de kozijnen zijn echt aan vervanging toe. Alle ramen krijgen nu de hoogste isolatiewaarde, wat een mooie besparing op kan leveren”, vertelt Oskam. De renovatie stond jaren geleden al gepland, maar stond in de ijskast omdat de toekomst van het kerkgebouw onzeker was in verband met een eventuele fusie met de Ichthuskerk. Die fusie kwam er niet, en zodoende gaan beide kerkelijke gemeenten verder met samenkomsten in de eigen gebouwen. Dat maakte het zinvol voor het Baak-bestuur om het renovatieplan alsnog uit te voeren.

“Een tweede ding wat wordt aangepakt zijn de platte daken van de bijgebouwen. Deze krijgen nieuwe dakbedekking, met dikke isolatielaag wat ook helpt in zuiniger verbruik.” Derde onderdeel van de werkzaamheden is aanpassing van de verwarming en het verwarmingssysteem. Oskam: “Een warmtepomp is voor dit gebouw geen verbetering, dat levert pas winst op bij constanter gebruik en vloerverwarming. Wij gebruiken het alleen op zondagen en enkele avonden. Wij houden het daarom bij gasverwarming, maar splitsen dat in drie systemen met eigen ketels. Dat levert alsnog een rendementsverbetering met behulp van airco’s voor kort gebruik. Dat is veel flexibeler, ook voor hete zomerdagen om het koel te houden.”

De Baak moet het momenteel zonder predikant stellen na het vertrek van dominee Henk van Veldhuizen. Hij liet de pastorie leeg achter naast het kerkgebouw aan de Oudendijk. “Dat biedt nu het voordeel dat we de pastorie tijdelijk kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de kindernevendienst omdat deze niet wordt gebruikt momenteel”, aldus de kerkenraadsvoorzitter.

Hoe het interieur er precies uit komt te zien na de verbouwing is nog niet duidelijk vult Oskam aan: “een commissie heeft nog overleg over de kleurstellingen en de uitstraling, om deze wat meer een hedendaags aanblik te geven.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour