13 juni 2024 Gebruikers online: 34
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Het vinden van een klusjesman wordt steeds lastiger

Geplaatst op: 12 september 2023

(Adv.) In Nederland kampen we binnen meerdere sectoren met grote personeelstekorten. In de zorg, in het onderwijs en de zakelijke dienstverlening. Maar ook technisch personeel wordt volop gevraagd en maar zelden gevonden. Sommige vacatures staan maanden open zonder dat zich een geschikte kandidaat meldt. Daardoor lopen wachtlijsten soms fors op. Onder andere voor het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. Daar komt bij dat soms ook de productie stagneert. Het komt voor dat zonnepanelen worden geplaatst maar dat de klant vervolgens nog maanden moet wachten tot de daarbij behorende omvormer wordt geleverd. Al die tijd kan er geen zonne-energie worden gebruikt.

Hoge prijzen voor materialen

Sinds 2022 stijgen de prijzen voor grondstoffen. Hierdoor worden ook materialen duurder. Dit merken ook groothandels als Teruplast en doe het zelf winkels waar particulieren hun inkopen doen. Vooral kunststof en staal is fors duurder geworden door gestegen energiekosten. Die worden uiteraard doorberekend. Een prijsdaling is voorlopig nog niet te verwachten. Hierdoor moeten ook klusbedrijven hogere prijzen berekenen. Dat doen ze ook vanwege fors gestegen brandstofkosten die uiteraard worden doorberekend aan klanten en zakelijke opdrachtgevers.

Zelf gaan klussen is niet altijd een optie

Zelf klussen is natuurlijk ook een optie. Maar daarvoor moet je wel over de nodige handigheid beschikken natuurlijk. Zonder kennis van zaken aan de slag gaan met kogelkranen, slangen en koppelstukken is niet aan te bevelen. Wel kun je voor veel klussen online goede instructievideo’s vinden. Als je de daarin beschreven stappen stipt opvolgt kan er niet heel veel misgaan. Bedenk dat sommige klussen aan een vakman moeten worden overgelaten zoals onderhoud aan cv installaties of aanpassingen in de meterkast. Dit mag je niet zelf doen of laten doen door iemand die niet is gecertificeerd.

Plan je klus op tijd

Als je plannen hebt om aan je huis te laten klussen, plan dit dan op tijd. Als je een vakman nodig hebt dan is het verstandig om die een half jaar of desnoods een jaar van tevoren al om een offerte te vragen en als je daarmee akkoord gaat meteen de klus te laten inplannen. Ook al is het de bedoeling dat het werk pas op een later moment wordt uitgevoerd. Zeker als je meerdere deskundigen nodig hebt, zoals bij de plaatsing van een keuken, is het belangrijk om dit goed te plannen. Het zou immers heel vervelend zijn als de keuken installateur niet aan de slag kan omdat je niet op tijd een elektricien hebt kunnen vinden.

Meer jongeren kiezen voor techniek

Vanwege de grote vraag naar personeel kiezen meer jongeren voor een technisch beroep. Maar voordat zij volledig zijn opgeleid en voldoende ervaring hebben opgedaan gaat er nog veel tijd voorbij. Het tekort aan personeel, ook in andere sectoren, zal dan ook nog geruime tijd aanhouden. Daar komt bij dat de komende decennia veel mensen met pensioen gaan. Daar komen er minder voor terug omdat er nu eenmaal minder kinderen worden geboren dan pakweg 40 jaar geleden.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour