29 februari 2024 Gebruikers online: 45
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hanzejaar afgesloten met speciaal lied en uitslag fotowedstrijd

Geplaatst op: 16 oktober 2023

Foto's: Gerrit Slurink

Ter afsluiting van het Hanzejaar waren er zaterdag verschillende publieksactiviteiten in Hasselt. Aan de Kaai werd het ‘Hanzelied’ opgevoerd door een band met verschillende leden uit de diverse Hanzesteden. De band –met de Hasselter zangeres Rianne Voorberg in de gelederen- maakte een tour langs verschillende Hanzesteden.

Het lied werd door de band gezongen en meegezongen door de toeschouwers die het lied op papier kregen. Volgens de band ging dat beter dan eerder die dag in Zwolle. Daarna ging het gezelscap naar het Oude Stadhuis waar de prijsuitreiking van de fotowedstrijd plaats zou vinden. Wim Slendebroek van fotoclub Positief hield een inleiding waarna de voorzitter van de jury Ina Frinssen uit Zwolle een uitleg gaf over de foto’s.

Thema van de wedstrijd was: ‘Hanzestad Hasselt, stad aan het Zwartewater’. Een deskundige jury heeft uit alle inzendingen tien foto’s geselecteerd. Veel foto’s hadden Hassailt als onderwerp. Wethouder Harrie Rietman mocht de prijswinnaars bekend maken. In de categorie volwassenen werd Bernita van Dijk winnaar met een gezicht op Hasselt. In de categorie jeugd werd Sijn van den Berg winnaar. Beide prijswinnaars waren echter beiden afwezig. Tenslotte werd door Casper de Jong nog een aantal gedichten voorgedragen.
De elf genomineerde foto’s zijn tot eind november te zien in de bibliotheek. De foto’s van de andere inzenders worden via een videoscherm getoond. Genoeg redenen dus om een dezer dagen een bezoek aan de bibliotheek te brengen.

Het Hanzelied:

Al achthonderd jaar, wappert de vlag
varen de schepen hierheen
Gedreven door handel, verbonden door blauw
sloegen wij de handen ineen
Hier pakken we aan, het zit in ons bloed
Dat sfeertje van durven en doen
De schouders eronder, samen vooruit
We vinden elkaar net als toen!
Voel je de wind in de zeilen
Op dit kruispunt van land en van stad
met stenen uit vroegere tijden
en ideeën van nu in het hart
Met de wind in de zeilen
Over zeeën en op de rivier
met de wind in de zeilen
waar het leven nog steeds wordt gevierd
Hanze is hier!
Je proeft en je voelt ‘t, hangt in de lucht
Al kom je alleen op bezoek
Kunst in de straten, ambacht en kleur
Je vindt het op iedere hoek
Hier kijken we verder, het is ons DNA
Dat drijft ons al 800 jaar
Niet jullie en zij, hier is het wij
Dat vieren we nu met elkaar!
Voel je de wind in de zeilen
Op dit kruispunt van land en van stad
met stenen uit vroegere tijden
en ideeën van nu in het hart
Met de wind in de zeilen
Over zeeën en op de rivier
met de wind in de zeilen
waar het leven nog steeds wordt gevierd
Hanze is hier!

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour