15 mei 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Uitbreiding gemeentelijke monumentenlijst

Geplaatst op: 10 januari 2024

Zwartewaterland heeft een rijke geschiedenis van gebouwen en bijzondere objecten. Het erfgoed laat zien hoe onze vorige generaties leefden. “Het zit misschien niet in onze aard, maar we mogen trots zijn op de vele bijzondere gebouwen en objecten in onze gemeente” zegt wethouder Harrie Rietman. “Ze geven een inkijkje in het leven van vroeger en vertellen iets over de identiteit van de kernen. We willen niet dat deze verhalen verloren gaan. Daarom is het nodig om het belang van erfgoed in te zien en de gebouwen en objecten te beschermen.”

Aanwijzen van gemeentelijke monumenten

De gemeente heeft daarom besloten de lijst met gemeentelijke monumenten flink uit te breiden. Door deze gebouwen op de monumentenlijst te zetten blijft het verhaal van de gemeente Zwartewaterland zichtbaar. De gemeente wil ongeveer 80 adressen aanwijzen. Dat gaat gebeuren in de eerste helft van 2024. Voornamelijk woonhuizen worden toegevoegd aan de monumentenlijst. De aan te wijzen monumenten zijn verspreid over de gehele gemeente en tonen waarin Zwartewaterland uniek is. Eigenaren van bijzondere panden in Genemuiden worden in januari geïnformeerd over de aanwijzing van hun pand. Hasselt en Zwartsluis volgen later.

Subsidie en ondersteuning

“We horen weleens dat inwoners bang zijn dat ze na een aanwijzing tot gemeentelijk monument niets meer kunnen aanpassen aan hun woning” zegt Rietman. “Er zijn weliswaar regels, maar dat betekent niet dat er niets meer mogelijk is. Daarnaast kun je als eigenaar van een gemeentelijk monument subsidie en ondersteuning aanvragen voor onderhoud.”

Trots op een gemeentelijk monument

De boerderij van familie Pierik uit omstreeks 1900 is zo’n gemeentelijk monument. “De boerderij is voor ons bijzonder vanwege de familiegeschiedenis. Die staat bol van de verhalen. Dat wij nu een monumentenstatus hebben vinden wij mooi. Het geeft een vorm van bescherming op behoud. En het brengt ook een aantal voordelen met zich mee zoals de mogelijkheid op subsidie voor onderhoud, maar ook toegang tot expertise op het gebied van restauratie en renovatie.”

Monumentenspreekuur

Om eigenaren en geïnteresseerden te kunnen helpen met vragen is er elke vrijdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur een monumentenspreekuur waar de beleidsmedewerker Erfgoed antwoord kan geven op vragen. Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken voor het spreekuur, mail dan naar monumenten@zwartewaterland.nl.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour