10 mei 2024 Gebruikers online: 13
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Zonnepark bij Hogeboom Natuurboerderij stap dichterbij

Geplaatst op: 22 februari 2024

Het college van de gemeente Zwartewaterland heeft op 13 februari 2024 besloten om de gevraagde omgevingsvergunning voor het zonnepark nabij Verkavelingsweg 4a in ontwerp te verlenen.

Hendo Hogeboom van de gelijknamige Natuurboerderij geeft aan dat hij al vanaf 2017/2018 bezig is met de realisatie van een zonnepark op zes hectare van zijn grond bij de boerderij aan de Verkavelingsweg 4a. “Toen was er nog geen duidelijk beleid bij de gemeente hoe om te gaan met de aanleg van zonneparken. Wel zocht de gemeente een pilotproject waar ik op reageerde en kreeg toegewezen. Voor de ontwikkeling van de plannen is een geschikte partij gezocht en gevonden in Vrijopnaam, een energiemaatschappij die ook zonneparken bouwt. Dit bedrijf past prima bij onze visie om op het zonnepark ook ruimte te creëren voor grazende schapen, biodiversiteit en met belangstellenden met onze huifkar een rondje door het park te rijden. Ook kenmerkt dit bedrijf zich door korte lijnen en gemakkelijk benaderbaar. Wanneer het plan wordt gerealiseerd is het voor inwoners van Zwartewaterland mogelijk door aanschaf van panelen te participeren in het zonnepark onder de noemer Paneelopnaam. Wanneer er dan nog ruimte over is kunnen ook anderen deelnemen in dit project.”

Sander Kooper van Vrijopnaam geeft een beeld van de opbrengst wanneer het park aan de Verkavelingsweg wordt gerealiseerd. “We schatten in dat hier jaarlijks gemiddeld 7 miljoen kWh kan worden opgewekt. Dit is voldoende voor het jaarlijkse verbruik van 2.500 huishoudens. Ook beschikken we steeds beter en meer over batterijen die energie kunnen opslaan waarmee we pieken en dalen in het verbruik kunnen afvlakken.”

De gemeente geeft aan dat de locatie aan de Verkavelingsweg in 2020 is aangewezen als pilotlocatie voor de opwek van grootschalige zonne-energie. Vervolgens is het voortraject gestart en is de uiteindelijke omgevingsvergunning in 2022 aangevraagd. In december 2023 vond hierover een openbare raadsbijeenkomst plaats. Het college vraagt nu de gemeenteraad om een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen te verlenen. Met het afgeven van deze verklaring geeft de raad aan in te stemmen met het verlenen van de omgevingsvergunning. Deze verklaringen liggen dan voor zes weken ter inzage. Besluit de raad om de ontwerp-verklaring van geen bedenkingen niet te verlenen, dan zal de gemeente de omgevingsvergunning moeten weigeren.

Raadsbijeenkomst

Binnenkort zal de raad hier tijdens een raadsvergadering uitspraak over doen. Voorafgaand hieraan vindt op donderdag 29 februari 2024 een informatieavond plaats. U kunt hiervoor inspreken. Mail dan 29 februari voor 12.00 uur naar griffie@zwartewaterland.nl.

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour