28 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Historische lezing over Hasselter instrumentenbouwer Dulcken

Geplaatst op: 5 maart 2024

Werkplaats van Johannes Lodewijk Dulcken in de Hofstraat. (Fotoarchief J. Admiraal)

In het Oude Stadhuis houdt de Historische Vereniging Hasselt een lezing op 18 maart. Verenigingslid Henk Poelarends deelt dan een verhaal over Johannes Lodewijk Dulcken, Meester Orgel- en Klavecimbelbouwer in Hasselt.

Hij is de zoon van de beroemde Daniel Dulcken in Anwerpen. Tussen 1762 en 1776 woont hij in Hasselt in de Nieuwstaat waar hij met zijn knechten in de Hofstraat (foto werkplaats) unieke klavecimbels bouwt die door heel Nederland verkocht worden. Op basis van uitgebreid archiefonderzoek vertelt Henk het onbekende, interessante verhaal over deze Hasselter periode. Over zijn leven en werk in de Nieuwstraat, zijn belevenissen met de Manhafte Burgelijke Krijgsraad, de Magistraat, de Kerk en de andere inwoners van Hasselt. Over sociale ongelijkheid, bestuurlijke vriendjespolitiek en een juridisch moeras.

Aan het einde van de avond presenteert Henk het door hem geschreven boek over de familie Dulcken. De Historische vereniging nodigt iedereenĀ  uit voor deze lezing op 18 maart die aanvangt om 20.00 uur in het Oude Stadhuis.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour