6 mei 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Trotse inwoners Hasselt positief over toerisme

Geplaatst op: 26 april 2024

Om te weten hoe inwoners tegen het toerisme in hun stad aankijken, voerde I&O Research, in opdracht van Hanzesteden Marketing, in januari een bewonersonderzoek uit in de negen samenwerkende Hanzesteden.

Vier jaar eerder werd het onderzoek ook uitgevoerd. Toen bleek al dat inwoners (zeer) positief waren over het toerisme in hun stad. Nu blijkt dat inwoners dat nog steeds zijn. Hasselt scoort wederom hoog, namelijk een 4 op een schaal van 5. Het gemiddelde cijfer van de Hanzesteden is een 3,8.

Wethouder Harrie Rietman is blij met de uitslag: “Het is mooi om te zien dat de inwoners van Hasselt positief zijn over het toerisme en de toeristische ontwikkelingen waarderen. 87% van onze inwoners in de kern geeft aan dat toerisme hen trots maakt een inwoner van Hasselt te zijn en een groot deel wil zich inzetten om Hasselt speciaal te houden.” 89% van de inwoners geeft aan dat Hasselt een toeristische bestemming moet blijven. Toerisme wordt als belangrijk gezien voor het behoud van culturele identiteit, historische gebouwen en winkel- en horecagelegenheden. Het onderzoek maakt ook duidelijk dat de toeristische ontwikkelingen moeten plaatsvinden op een schaal die past bij de gemeenschap en dat een goede gastbeleving van groot belang wordt gevonden.

Beoordeling Hanzejaar

Vorig jaar vond in de 9 Hanzesteden het ‘Hanzejaar’ plaats. Ook de vele publieksgerichte activiteiten, die rond het thema ‘Hanze’ zijn georganiseerd, werden zeer gewaardeerd. Het Hanzejaar in Hasselt is beoordeeld met een 7,2. Dit is hoger dan de gemiddelde score van de Hanzesteden gezamenlijk (6,8). 66% vond het Hanzejaar passend bij Hasselt. Het evenement ‘Hassailt’ was het meest bezochte evenement.

Bewustwording voor leefbaarheid

De steun voor het toerisme gaat hand in hand met een groeiende bewustwording van de impact van toerisme op de leefbaarheid van de gemeenschap. Hoewel de meerderheid van de inwoners van Hanzesteden positieve effecten ervaart zoals ‘trots en sociale verbondenheid’, wordt ook de negatieve impact van toerisme erkend. Zaken als zwerfafval en drukte vragen om aandacht. Met de inzichten uit het onderzoek in de hand gaan we verder om Hasselt verder te ontwikkelen en het trotse gevoel over ‘onze’ hanzestad te behouden.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour