29 april 2024 Gebruikers online: 13
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Sparerib-koning schenkt eigen bier

Geplaatst op: 1 juli 2017

“We zijn niet voor niets de sparerib-koning van Hasselt”, zegt Wim Vos trots. Zijn eetcafé De Compagnie bestaat 10 jaar – en dat wordt gevierd. Speciaal voor de gelegenheid biedt Vos zijn zelfgemaakte sparerib-marinade aan in flesjes. De Compagnie staat bekend om haar gemarineerde spareribs. “Je kunt er ook heerlijk kip mee marineren”, meldt hij terloops. De marinade is niet het enige wat er aan nieuwe flesjes verkrijgbaar is. Maar liefst zes speciaalbieren heeft De Compagnie uitgebracht, en dat onder eigen naam.

Met een spaarkaart à 20 euro zijn er vijf van de bieren te krijgen, zowel de blond, dubbel en trippel als de kriek en de weizen. Op de spaarkaart kan een recensie over het bier geschreven worden. “Wie het gevuld inlevert, krijgt een fles quadruppel bier cadeau”, zegt Vos.

De komende twee weken is de spaarkaart te verkrijgen in het eetcafé aan de Prinsengracht. Daarna zijn de biertjes los te kopen, in prijs variërend van 3,50 tot 8 euro. De spaarkaarten kunnen weer ingeleverd worden, want Vos heeft zo zijn plannen. “Als er dan een echte uitschieter tussen zit, dan hebben we die over een tijdje op tap.” Het Weizenbiertje van De Compagnie is gebrouwen in Duitsland, de rest in België – het speciaalbierland bij uitstek.

Vos heeft meerdere speciaalbiertjes op de tap, in totaal zes. “Maar we hebben er ook nog 130 op fles”, vult hij aan. Dat was tien jaar geleden, toen hij startte, nog wel anders. “Het was een oud bruin café, met de nadruk op oud. Er lag een metselvloer in, en een gemetselde bar. Vroeger was dit een handelscafé en werden hier de loonzakjes uitgedeeld. Sinds de jaren ’70 was er niets meer aan gedaan.”

Zo’n tweeënhalf jaar geleden kwam daar verandering in. “We hebben alles verbouwd, alles nieuw, nieuw, nieuw. Het enige wat niet veranderd is, is de deur naar de keuken.” Maar ook achter die deur vond een volledige transformatie plaats. Inmiddels is De Compagnie omgedoopt tot een warme huiskamer/eetcafé met als specialiteit: spareribs.

En speciaalbier. Dat is zaterdagmiddag dan ook uitbundig gevierd. Vele proefglaasjes staan klaar om iedereen die het wil iets te laten proeven. Een chocoladebiertje? Maar natuurlijk! Het is allemaal gratis te proeven bij De Compagnie, die dat aankleed met verschillende ‘kraampjes’.

Erik Poetsma van Tasttoe is ook aangeschoven. Hij is een van de vaste klanten en levert deze middag een hapje bij de speciaalbiertjes. Een twix-koekje mixt fantastisch met een blond biertje. “Drie jaar geleden kwamen hier nog veel minder mensen”, zegt Poetsma, die toen al sporadisch langskwam. “Tegenwoordig moet je zelfs reserveren als je hier wilt eten.”

Ook vaste klant Raymond Eenkhoorn bemant een kraampje. Hij begeleidt de Carolusbiertjes naar de proevers. “Een biertje dat klassiek in smaken is”, legt hij uit. “Ze hebben er geen extreme bieren tussen zitten. Wat ze wel hebben, is fruitbier. Nee, geen Radler, maar écht fruit.”

De biertjes worden gekoeld ingeschonken. Dat komt nogal krek, vertelt bierkenner Lorenzo Oldersma. “Eigenlijk kun je aan het alcoholpercentage de juiste temperatuur bepalen. Een biertje met elf procent alcohol, is het lekkerst op elf graden.” Nog tot 20:00 zijn er biertjes te proeven bij De Compagnie. Daarna begint de feestavond, met livemuziek van Alex West.

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Contour