29 april 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Klaartje Zwitser start praktijk Vrouw & Therapie

Geplaatst op: 15 september 2017

Foto Marjan van Houwelingen

Klaartje Zwitser is een eigen praktijk gestart. Met Klaartje Zwitser Vrouw & Therapie begeleidt ze vrouwen van alle leeftijden. “Ik werk sinds 2000 al maatschappelijk werker. Daarbij heb ik ontdekt dat mijn hart ligt bij het begeleiden van vrouwen”, vertelt de inwoonster van Hasselt.

“Als ik voor mezelf begin, ga ik iets doen wat ik echt leuk vind”, dacht Zwitser een paar jaar geleden. De kinderen werden ouder en dus ontstond er ruimte om weer te gaan studeren. Dat werd de vierjarige opleiding contextuele therapie.  “Contextuele therapie kijkt naar de balans tussen geven en ontvangen binnen relaties. Wanneer deze balans uit evenwicht is, kunnen er psychische klachten ontstaan.”

De liefde die een kind van een ouder krijgt, kan het nooit teruggeven, maar wel doorgeven aan de eigen kinderen.  Daarbij spreek je van een intergenerationele balans Hoe je bent opgegroeid, bepaalt voor een belangrijk deel hoe je nu in het leven staat”, vertelt Zwitser over een belangrijk thema van die studie. Het is tegelijkertijd een onderwerp wat haar altijd heeft gefascineerd.

Dat doorgeven klinkt eenvoudig, maar toch is de praktijk vaak ingewikkelder.  “De dingen die goed waren, wil je met een gulle hand doorgeven. Wat niet goed was, wil je beter doen. Dat lukt lang niet altijd. Sommige mensen lopen daarin vast.”

In de jaren dat ze werkte in de maatschappelijke zorg ontdekte ze dat haar hart ligt bij vrouwen in verschillende levensfases. Nu ze naast haar werk in een ziekenhuis een eigen praktijk start, richt ze zich op die doelgroepen. “Van jonge meiden die vastlopen in hun studie en jonge vrouwen die twijfelen over welke kant ze op willen tot vrouwen die om wat voor reden dan ook door een moeilijke periode van het leven moeten. Denk aan relatieproblemen, een burn-out of het verlies van een partner.”

Vrouw en Identiteit, Vrouw en Therapie, Moeder en Balans en Jong, vrouw en nu..zijn de thema’s van Klaartje Zwitser. Zij is geregistreerd en gecertificeerd bij de Vereniging voor Contextueel Werkers en, de beroepsvereniging voor gespecialiseerde psychosociaal therapeuten en het RBCZ – Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg. De therapie wordt gedeeltelijk vergoed via de aanvullende zorgverzekering. Dit verschilt per zorgverzekeraar en aanvullend pakket.

Zwitser richt zich op de brede regio en werkt vanuit een praktijkruimte in Hasselt. “Ik heb de opleiding in december afgerond, schreef me in februari in bij de kamer van koophandel en dacht dat ik in maart wel van start kon. Een website in de lucht krijgen en een goed plan van aanpak kosten echter tijd. Nu kan ik echt met de praktijk van start en me richten op wat ik echt leuk vind.”

Kijk voor meer informatie op www.klaartjezwitser.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

2 reacties op “Klaartje Zwitser start praktijk Vrouw & Therapie”

Contour