Briefschrijver roept politiek op om ‘grote problemen’ Molenwaard aan te pakken
Geplaatst op: 4 april 2018
De problemen van jachthaven De Molenwaard zijn groot. Dat betoogt Marcel Middelveld in een indringende en uitgebreide brief aan de gemeente. Hij hoopt dat het ooit gestelde doel van de jachthaven bereikt wordt met het inzicht dat de brief eraan geeft.
Middelveld merkt op dat er drie groepen bewoners te vinden zijn op De Molenwaard. De eerste groep bestaat uit voornamelijk Duitse gezinnen, die de woning als recreatiewoning gebruiken. “De eigenaren uit deze groep gebruiken de woning precies zoals het park bedoeld is.” De gemeente vergeet daarbij wel om mogelijke toeristenbelasting te heffen, aldus Middelveld.
De tweede bewonersgroep bestaat uit mensen die gebruikmaken van de ‘sterfhuisconstructie’. Zij mogen in de woning blijven wonen tot hun dood. Daarna wordt permanente bewoning niet meer toegestaan. De vergunning daarvoor is persoonsgebonden en daarom niet overdraagbaar. “Het lijkt wel alsof het aantal verleende vergunningen groter is dan het aantal bewoners.”
De derde groep met bewoners bestaat uit eigenaren en vooral huurders, zegt Middelveld. Zij gebruiken de woning vooral om permanent in te wonen. Een deel van hen heeft daarvoor een vergunning, het andere deel lijkt zich niet in de Gemeentelijke BasisAdministratie (GBA) in te schrijven en daardoor onder de radar van de gemeente te blijven.
De handhaving op de jachthaven loopt volgens Middelveld niet naar wens. “De gemeente schiet op verschillende fronten tekort”, betoogt hij. De Wet basisregistratie personen verplicht mensen zich in te schrijven in een gemeente als zij meer dan tweederde van een halfjaar in een recreatiewoning verblijven. Middelveld oppert om kentekencontroles te doen en gegevens van het energieverbruik te controleren. Dat zou voldoende zijn om hard te maken dat er mensen de Wet basisregistratie personen overtreden.
Wanneer mensen zich wel inschrijven, zou er direct handhaving moeten plaatsvinden, in de ogen van Middelveld. “En bewoners moeten binnen een maand vertrekken. Op die manier wordt een signaal afgegeven dat het volledig helder is wat de gemeente voor ogen heeft.”
Middelveld stelt dat de gemeente de afgelopen jaren tientallen vergunningen heeft afgegeven voor tijdelijke bewoning. “Dat is een trend die aan het doorzetten is. Verhuurders wisselen huurders in voor een nieuwe en zijn weer een jaar ‘onder de pannen’ met een huurder die het huis als woonhuis gebruikt. Op deze manier is er nog steeds sprake van bewoning op permanente basis en valt het doel als recreatiewoning weg.”
Verschillende verhuurders zijn ‘echt fout bezig’, schrijft Middelveld verder. “Zij verhuren de woningen aan mensen die met spoed een huis nog zijn, voor soms torenhoge bedragen.” Hij voegt daar screenshots bij van een makelaar die de recreatiewoningen aanbiedt voor 725 en 685 euro per maand, met een minimale termijn van een jaar. “Het mag klip en klaar zijn dat je geen recreatiewoning voor een jaar gaat huren om er vervolgens je vakantie in door te brengen, of een paar weekenden. Dit is bedoeld als verkapte huisvesting.”
Middelveld noemt het ‘gewoonweg speculeren’ met de recreatiewoningen door de eigenaren. “De huurder blijft rechteloos en overtreedt ook nog eens de wet, omdat inschrijven niet mag van de verhuurder. Als de gemeente hier al tegen zou optreden, blijft hij ook nog eens met een schuld achter, omdat hij een huurovereenkomst heeft getekend voor een jaar.”
Het wordt, volgens Middelveld, tijd dat de gemeente gaat optreden. Een nachtverblijfregister zou in zijn optiek een oplossing kunnen zijn. “Dit is ook direct een extra inkomstenbron omdat de gemeente de verhuurder dan kan aanslaan voor toeristenbelasting.”
Middelveld schrijft dat De Molenwaard oorspronkelijk bedoeld is als recreatiepark. “Maar het is niet voorzien van een paar basisbehoeftes die wel nodig zijn om dit project alsnog te laten slagen. Gezien de ligging en bereikbaarheid zou het een uitgelezen kans zijn voor de gemeente om het terrein van Bodewes niet in te zetten voor nog meer recreatiewoningen maar om hier voorzieningen op te bouwen.”
Voorbeelden daarvan zouden een zwembad, een sauna en een restaurant kunnen zijn. “Op deze manier bouwt de gemeente niet alleen aan het recreatiegebied De Molenwaard, maar haalt ze ook de voorzieningen voor haar eigen inwoners naar een hoger niveau, zonder dat er enorme kosten aan zitten. Immers, de appartementen kunnen weer worden verkocht.”
Door deze ingreep zal Zwartewaterland een paar treden omhooggaan in de toeristische ladder, zegt Middelveld. “Dan wordt het probleem van de illegale bewoning voor eens en altijd gestopt. De spreekwoordelijke bal ligt bij de politiek.” En die praat er volgende week donderdagavond over, tijdens de eerste echte raadsvergadering van de vorige week geïnstalleerde raad.
Gepubliceerd door Bas Jansen
Handhaven en beloftes nakomen. Laat het Bodewesterrein voor bijzondere woningbouw ontwikkeld worden. Goed voor Hasselt. Nog meer recreatiewoningen op zo’n plek is …..
Wat een onzin verhaal, de eigenaar heeft zelf besloten om het terrein bedoeld voor zwembad/restaurant vol te bouwen met woningen.
Daarbij is ook nog onlangs de tennisbaan verwijderd tbv parkeren.
Er is inderdaad geen behoefte aan recreatie op een plek welke daar niet voor is ingericht, ga het geheel betrekken bij wonen in Hasselt dan is er voor iedereen een mooie plek om te wonen en recreëren laat deze keuze gewoon vrij en bouw een echt recreatie park om deze kans niet te laten liggen.