29 april 2024 Gebruikers online: 14
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Restauratie monumentale Stenendijk in volle gang 

Geplaatst op: 10 november 2021

De restauratie van de monumentale Stenendijk is sinds september in uitvoering. Voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta reden voor het organiseren van een persexcursie op woensdagmorgen.

Modern vakmanschap

De focus ligt in de eerste fase van de restauratie op het restaureren van het metselwerk in het bovenste deel van de muur. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke manier. De restauratie wordt namelijk emissieloos uitgevoerd met elektrisch aangedreven gereedschap. Bij de restauratie is veel aandacht voor de monumentale waarde en de uitstraling van de muur. Zo wordt voor ieder van de ruim 80 muurvakken bekeken welk steentype er wordt gebruikt voor het vervangen van stenen. Om te voorkomen dat er onnodig korstmossen of muurplanten verdwijnen, worden alleen die delen van de muur schoongemaakt waar ook daadwerkelijk het voeg- en metselwerk wordt gerestaureerd.

Hollands Glorie

Waterschapsbestuurder Breun Breunissen gaf tijdens de excursie aan dat de Stenendijk een stukje Holland Glorie is. “De monumentale muur vertelt het rijke verhaal van het leven met water door de eeuwen heen in deze regio. De oudste delen zijn meer dan 500 jaar oud. De muur behoort tot het meest unieke, authentieke en omvangrijke waterschapserfgoed van ons waterschap. Denk aan de lappendeken van het metselwerk, de plantengroei op de muur en de karakteristieke steunberen. Daar zijn we trots op en willen we behouden voor de toekomstige generaties. Ook zij kunnen dan veilig wonen achter de muur.”

Terug in de tijd

De Stenendijk is de ‘laatste muur in Nederland’ die nog overeind staat als bescherming tegen hoogwater en beschermt de omgeving tegen overstromingen vanuit het Zwarte Water. De stenen muur is een rijksmonument. De dijk was oorspronkelijk bedoeld om het achterland te beschermen tegen het water van de voormalige Zuiderzee dat via het Zwarte Water een bedreiging vormde voor het gebied.

De aangrenzende landeigenaren waren verantwoordelijk voor het onderhoud (het metselwerk) van de dijk, die daardoor een heel divers karakter kreeg. Onder andere dit metselwerk wordt nu gerestaureerd. Door deze restauratie blijft het unieke karakter van de dijk behouden.

Woensdagavond besteedt RTV-Oost in de nieuwsuitzending aandacht aan de restauratie.

  

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour