27 november 2020 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselt heeft een Historisch Centrum

Geplaatst op: 31 maart 2017

De oude wethouderskamer in het Oude Stadhuis is vanaf nu Historisch Centrum Hasselt. Burgemeester Bilder opende de ruimte vrijdagmiddag onder grote belangstelling. “Bezoekers en bewoners van Hasselt vinden de bijzondere geschiedenis van de Hanzestad nu in het Historisch Centrum”, zei Bilder, die vermoedt dat in het jaar van Hassailt veel bezoekers zich in de historie gaan verdiepen.

Bilder stak iets na 16.00 uur het kanon aan, dat overigens een weinig bulderend geluid liet horen. Minder dan de kerkklokken die even daarvoor over het centrum klonken. “Hannie, wacht even op de klokken…”, probeerde een aanwezig de openingshandeling wat te vertragen, maar van een ‘Hasselts kwartiertje’ kon wat voorzitter Hannie Becker van de Historische Vereniging geen sprake zijn.

Hasselt heeft al lang genoeg gewacht op de opknapbeurt van de ruimte, zo leek het. De kamer is nu zoveel mogelijk teruggebracht in de staat van 1907, toen de gebroeders Cuypers het stadhuis onder handen namen. Met een nieuwe opknapbeurt in de jaren dertig of zestig, dat is wat onduidelijk, verdween vervolgens veel van het moois. De hang naar een strak interieur won het van het authentieke karakter.

Die situatie is nu hersteld, al zijn moderne fratsen natuurlijk niet helemaal weggemoffeld. Dankzij de Rabobank heeft het Historisch Centrum bijvoorbeeld een fraaie touchscreen. In de vitrines is momenteel veel te zien over de scheepvaartgeschiedenis van de stad. Burgemeester Bilder liep ondertussen enigszins mijmerend rond. “Veel dingen zijn in de loop der tijd veranderd, maar niet verbeterd. Ik was nog graag burgemeester geweest in dit stadhuis”, aldus Bilder.

De renovatie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Overijssel en twaalf sponsoren. Vanaf zaterdag is het centrum van maandag tot en met zaterdag open van 10.00 tot 16.00 uur.

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore