28 september 2020 Gebruikers online: 35
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Paasbingo brengt biljarters inkomsten én bekendheid

Geplaatst op: 13 april 2017

Meer dan vijftig mensen luisteren donderdagavond ingespannen naar de cijfers die Petrit Sterenberg opsomt. In zijn Onder de Luifel houdt biljartvereniging Ons Genoegen de jaarlijkse paasbingo. Aan het einde van de avond gaat iemand met een hoofdprijs van driehonderd euro aan waardebonnen van MultiMate De Breker naar huis. Ook Ons Genoegen houdt het nodige over aan de avond.

“Wat inkomsten en vooral bekendheid”, zegt voorzitter Bonne Rozema in het café, terwijl Sterenberg net aan zijn opsomming begint. Het ratelende geluid blijkt niet afkomstig van een stevige regenbui op het dak van de Hasselter kroeg, maar van de bingomachine. Even is het stil. “Iemand schuift mij dicht…”, zegt Sterenberg quasi gepikeerd, waarna hij weer getallen opdreunt. “Laten we maar even naar de snackbar gaan…”, glimlacht secretaris Ruthger Bergman aan de kroegtafel.

Daar is het rustiger en kunnen Rozema en Bergman over het wel en wee van Ons Genoegen vertellen. De biljartvereniging bestaat 55 jaar en zit weer in de lift. De hoogtijdagen van vijftig leden ligt wel ver achter de biljarters. “Een paar jaar terug hadden we nog maar vijftien leden, maar we zitten nu weer op 22. Vooral het jaarlijkse ledentoernooi heeft daarvoor gezorgd: alle leden nemen dan introducees mee. Daar hebben we drie jeugdleden aan overgehouden”, vertelt Rozema, zelf biljarter sinds de tijd dat er een tafel in de jeugdsoos stond. De laatste negen jaar is hij wedstrijdleider en ook bestuurslid. “Hij is biljarten…”, vindt Bergman.

Rozema stamt uit de tijd dat voor elke zichzelf respecterende een biljarttafel net zo vanzelfsprekend als een biertap was. “Je had een legendarisch toernooi tussen alle Hasselter kroegen. Overal stond een tafel. De sport vergrijst echter, in Hasselt en in heel Nederland. Op televisie zie je ook geen biljarten meer. Zelf ben ik nog steeds verslaafd aan de sport. Elke situatie is weer een puzzel die je moet oplossen. Dat verveelt me nooit”, zegt Rozema.

De wat minder fanatieke biljarter komt bij Ons Genoegen ook aan zijn trekken, vertelt Bergman, misschien zelf daar wel een voorbeeld van. “Wij hebben twee speelavonden: op dinsdag staat de radio zacht en zijn de spelers heel serieus aan het biljarten. Op donderdag speelt de gezelligheid een grotere rol. Dan is Onder de Luifel ook een ontmoetingspunt. Eigenlijk is onze vereniging daar uniek in: je kunt hier competitie spelen, maar ook echt voor de lol en gezelligheid biljarten. Dat zie je steeds minder in het land.”

Ondanks dat de vereniging qua ledenaantal weer in de lift zit, moet Ons Genoegen zich laten horen. “Organiseer je niets, dan sterf je langzaam uit”, weet Rozema en de voorbeelden daarvan zijn overal in de biljartwereld zichtbaar. “Dit jaar willen we bijvoorbeeld een toernooi voor oud-leden organiseren. We zijn ervan overtuigd dat er in Hasselt veel mensen zijn die graag biljarten. Met een soort reünie willen we die weer enthousiast maken, al is dan nog niet eens het voornaamste doel om nieuwe leden te winnen.”

Voor het spelen van competities is Ons Genoegen een samenwerking aangegaan met de biljartclub in Zwartsluis. Ze vormen samen een team. “Voor toppers als Jan van den Berg is dat een uitkomst. Op die manier kunnen ze op hoog niveau blijven biljarten”, vertelt Bergman. Hij glimlacht over de capaciteiten van Van den Berg. “Als hij aan de beurt is, kun je rustig twee porties biljarten bestellen en opeten. Daarna mag jij weer…”

Terug in de biljartzaal is Sterenberg net begonnen aan de tweede ronde. Die lijkt nog maar net bezig of het welbekende ‘bingo!’ klinkt in Onder de Luifel. Dertig seconden later blijkt die nog niet vals te zijn ook.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore