23 september 2020 Gebruikers online: 34
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Bevrijdingsconcert ‘voor herhaling vatbaar’

Geplaatst op: 7 mei 2017

tekst, foto's en video: Erik Eenkhoorn

De Grote of Stephanuskerk was zaterdag het decor van het concert ‘Vier de vrijheid’, georganiseerd door de Hanzestad Hasselt Marketing, organisatiebureau Doen en Refo500. De kerk zat goed vol en bekende, zelfs internationaal bekende musici werkten aan dit vrijheidsconcert mee, waaronder de speciaal uit Duitsland overgekomen harpist Sterre Koopmans.

Om iets voor half 8 trapte het Seniorenorkest FAIR af met een suite over Valerius liederen. En het woordje senioren mag voor het orkest weg, want het orkest was zeer bevlogen in de muziek die ze ten gehore brachten. Burgemeester Bilder opende de avond waarna professor dr. Selderhuis een gedicht voorlas, wat hij naar ieder blokje deed. Op de liturgie stond dat Selderhuis gastspreker was, maar zei hij: “Verwacht geen lange rede van mij, ik heb maar twee minuten gekregen”.

Daarna was het de beurt aan organist Harm Hoeve die achter de klavierbak van het Knolorgel had plaatsgenomen, samen met Jan Vayne die achter de vleugel plaatsnam. Ze speelden muziek uit de 3e symphonie van Saint Saens en de bekende Trumpet Voluntary van Clarke.

Sara Klein Horsman zong met haar zuivere sopraanstem vanaf het orgel het lied Dank sei dir Herr van Händel, wat schitterend door de kerk galmde. Hierna was FAIR weer aan de beurt en speelde onder andere een bevrijdingshymne van Gerard Boedijn.

Speciaal uit Duitsland kwam harpiste Sterre Koopman. Ze speelde met haar Harp twee stukken: Andante allegro van Händel en Sicilenne Variée van Damase. Een verademing in het concert, rustige harpmuziek.

Ook was het Mannenensemble Salem van de partij. Mannen uit onder andere Hasselt, Genemuiden, IJsselmuiden en Kampen, onder leiding van Herman Kamp, zongen stukken van Schubert en Schrijver en even later het lied Domine, salvam fac Reginam nostram, waarbij het orgel los getrokken kon worden. Ook werd het lied Wat de toekomst brenge moge gezongen, waarbij de harp een eenvoudig, maar zeer gevoelig voorspel had, waarna de mannen inzette

Als laatste was Jan Vayne aan de beurt. Op het programma stonden Improvisatie op Bach en Improvisatie over Psalmen. Vayne ging zitten, haalt z’n pianovingers een keer door z’n haar en begon alle bekende stukken van Bach op een virtuoze wijze door elkaar heen te weven. Tussendoor speelde hij de bevrijdingspsalm van Hasselt en Genemuiden; Psalm 124 en ook was Psalm 23 te horen.

Aan het eind van de avond klonk er tromgeroffel door de kerk en zette het orkest, orgel en piano het Wilhelmus in.

Na de tijd was er gelegenheid om in de werkplaats na te praten. Daar werd onder het genot van een wijntje de conclusie getrokken dat het voor herhaling vatbaar is. Ook de trouwe aanhangers van Jan Vayne, komende uit Eindhoven, Beverwijk en Den Haag, die er overigens om twee uur al zaten, komen dan terug.

 

Gepubliceerd door Erik Eenkhoorn

Reacties zijn gesloten.

Nightstore