26 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Nieuwe vishandel bij de Emté

Geplaatst op: 12 juni 2017

Visspeciaalzaak De Bleistarte stopt per 1 juli met de winkel in Zwartsluis en de kraam in Hasselt. Vishandel J. Plat uit Belt-Schutsloot gaat verder in de winkel, maar kan de plek in Hasselt niet overnemen. Die gaat naar een handelaar die bovenaan de wachtlijst van de gemeente staat.

Na veertien jaar stopt Mirjam Stechwey met haar eigen zaak. “Een hele moeilijke beslissing, maar de winkel was niet meer te combineren met de camping”, zegt Mirjam, die vanaf januari samen met partner Kevin Koning en Björn Glas en echtgenote De Kleine Belterwijde gaat runnen.

Dat betekent dat ze een punt moet zetten achter het bedrijf dat ze zelf heeft opgebouwd. Buiten de winkel staat ze wekelijks met een kraam bij de Emté in Hasselt en draait ze evenementen. “Het lastige is dat ik een aantal werkzaamheden niet zelf kan doen, zoals het vervoeren van de viskraam. Kevin doet dat nu, maar dat is steeds lastiger vanwege de camping. Zelf ga ik ook op de camping werken. Dat lijkt me ontzettend leuk werk, maar ik ga de vishandel zeker missen. Ook omdat dit is wat ik zelf heb opgebouwd. Dat is best moeilijk om los te laten.”

Visverkopen op de camping is geen optie. “Dan word ik een concurrent van Johnny en dat lijkt me niet de bedoeling…”, glimlacht ze. Plat heeft immers een kraam op De Belt en staat bovendien op een vaste plek in Meppel, op de parkeerplaats bij de Albert Heijn. De nog slechts 25-jarige Beltiger heeft kortom ook al een mooi bedrijf van de grond gekregen. “Toevallig zijn we alle twee begonnen bij een bedrijf in Giethoorn. Daar ben ik tien jaar geleden begonnen in een leer-werktraject. Later ben ik voor mezelf begonnen: eerst met een geleende viskraam en de laatste tijd met een moderne kar”, vertelt Johnny.

Toen hij hoorde dat Mirjam nadacht over stoppen, besloot hij ‘er een telefoontje aan te wagen’. “Een winkel beginnen vind ik een hele mooie, nieuwe uitdaging. Bovendien kan ik van hieruit de opslag doen, daarvoor huur ik nu nog ruimte. En in een winkel kun je een uitgebreider assortiment aanbieden dan in een kraam. Ik denk dat mijn assortiment straks redelijk overeen komt met dat van Mirjam, maar ik ga wel mijn eigen stempel op de zaak zetten”, vertelt Johnny, die straks ook in Zwartsluis onder de naam Vishandel J. Plat gaat werken. De standplaats in Hasselt kan hij overigens niet overnemen, omdat de regels van de gemeente bepalen dat de eerstvolgende op de wachtlijst eerst een kans krijgt.

Mirjam Stechwey neemt op 1 juli afscheid van De Bleistarte. Niet met de stille trom. “Ik hoop dan van iedereen afscheid te kunnen nemen. Er zijn ook mooie acties en aanbiedingen. Cadeaubonnen en stempelkaarten kunnen die dag worden ingeleverd, ook als ze nog niet vol zijn. Ik hoop dat het een mooie dag wordt, zodat ik deze periode goed kan afsluiten”, zegt Mirjam,  in de wetenschap dat dat nog niet zo makkelijk zal zijn. “Hoe dichter de datum van 1 juli dichterbij komt, hoe moeilijker ik het ga vinden.”

En dat terwijl de keuze voor ‘de vis’ achteraf gezien helemaal niet zo logisch was. “Ik heb een opleiding gevolgd voor kapper en visagie, maar in Zwartsluis waren al zoveel kappers dat ik daarin geen toekomst zag. Bovendien was er in die periode geen vishandel meer in het dorp. Van die keuze heb ik nooit spijt gehad. Ik heb dit altijd een prachtig vak gevonden.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour