19 mei 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Commissaris van de Koning opent De Zwaluw

Geplaatst op: 9 juli 2017

Komende zaterdag vindt de officiële opening plaats van De Zwaluw. Om 13.00 uur gaat Commissaris van de Koning Bijleveld tijdens deze feestelijke gelegenheid de vang lichten. Om 15.00 uur, na het officiële gedeelte, is de molen open voor het publiek; het bestuur en de molenaars verwelkomen alle belangstellenden in de prachtig gerestaureerde molen, geven rondleidingen en beantwoorden alle vragen.

Toen in 2015 bekend werd dat de wieken van de  molen na 50 jaar trouwe dienst aan vervanging toe waren, werd de actie : De Zwaluw vleugellam, dat nooit! gestart.  Burgemeester Eddy Bilder gaf op molendag het startsein van de actie. Particulieren en bedrijven konden certificaten kopen en hiermee de molen steunen. Er werd subsidie aangevraagd bij de provincie Overijssel. Helaas in december, net voor Sinterklaas, kreeg het bestuur bericht dat de subsidieaanvraag was afgewezen.

De molenmedewerkers gingen echter niet bij de pakken neerzitten en organiseerden in 2016 tal van activiteiten om aan het benodigde geld te komen. Fondsen werden aangeschreven en er werd onder andere meegedaan aan de Rabobank Clubkas Campagne. Samen met nog vier andere molens werd De Zwaluw genomineerd voor de BankGiroLoterij Molenprijs. De molen die de meeste stemmen binnenhaalde wint de hoofdprijs van 50.000 euro! De molenmedewerkers gingen de strijd aan en organiseerden tal van activiteiten. De start van de stemperiode viel samen met het Euifeest. Op de braderie werden er flyers uitgedeeld en De Zwaluw deed mee in de optocht met een miniatuur Zwaluwtje. Deze actie heeft veel stemmen opgeleverd. Een ander hoogtepunt was: Heel Hasselt Bakt, een enorm succes! Ook hier werden weer veel stemmen opgehaald. Het leverde de molen uiteindelijk de hoofdprijs op! Het is maar een kleine greep uit alle activiteiten die georganiseerd werden. In november kreeg het bestuur bericht van de provincie dat de subsidie werd verstrekt, de restauratie kon beginnen!

Op donderdag 9 maart om 9.00 uur was het dan zover; na een intensieve periode van voorbereiding werden de wieken van De Zwaluw verwijderd. In vakjargon: de roeden worden gestreken, de hekwerken worden afgezaagd, de wiggen losgemaakt en de keerklossen verwijderd. Een triest gezicht: De Zwaluw zonder vleugels! Maar vanaf dat moment kon aan de opbouw gewerkt worden.

Op 25 april werd de nieuwe windpeluw geplaatst. Dit is een van de belangrijkste balken in een molen; hierop rust ongeveer 80 tot 90% van het gewicht van het gehele wiekenkruis met bovenas en bovenwiel. En tot slot op 12 juni het steken van de roeden en het bevestigen van het hekwerk. De Zwaluw kan weer vliegen!

Het Pakhuis

Naast de molen kreeg ook Het Pakhuis een opknapbeurt. De vrijwilligers plaatsten o.a. een glazen halletje bij de trap en in de achtergevel werden de ramen, die er vroeger hebben gezeten, teruggeplaatst.

Sinds 1786 staat De Zwaluw op de kop van de Stenendijk; de molen bepaalt door zijn markante uitstraling het silhouet van Hasselt gezien vanaf het Zwartewater. Met deze restauratie zal De Zwaluw nog lang behouden blijven voor de volgende generaties!

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour