27 april 2024 Gebruikers online: 90
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Zwartewater Ratten tweede bij vijfkamp in Genemuiden

Geplaatst op: 5 november 2017

Zwembad Bestevaer in Genemuiden was zaterdag het decor van de traditionele vijfkamp tussen de reddingsbrigades van Zwolle, Hasselt, Raalte, Staphorst en Zwartsluis. Dit keer werd deze wedstrijd georganiseerd door Reddingsbrigade Zwartewater Ratten uit Hasselt.

Voordat de zwemmers met hun begeleiders zich meldden was het al een drukte van belang in het zwembad met alle voorbereidingen die nodig zijn om zwemmers, vrijwilligers, ouders en supporters een plekje te kunnen geven.

Na een welkomstwoord door de Reddingsbrigade van Hasselt kon de wedstrijd beginnen. Er werd begonnen met 25 meter vrije slag met hindernis voor de jongere deelnemers en 50 meter vrije slag met hindernis voor de oudere zwemmers. De hindernis is een mat die ongeveer op de helft in het bad ligt, waar onderdoor gezwommen moet worden. Er werd goed gezwommen en met behulp van het publiek en de deelnemers zelf, werden de zwemmers naar snelle tijden geschreeuwd.

Tussendoor stond een estafetteonderdeel op het programma, de lijnredding! De jongste zwemmers zwemmen 12,5 m met een tuigje om waar een lang touw aanzit, om vervolgens zo snel mogelijk teruggetrokken te worden door een teamgenoot. Op 12,5 m ligt de mat in het water met daarop een stokje. Deze moet op de terugweg tussen beide handen boven water gehouden worden (alsof het een denkbeeldige drenkeling is). Als de oudere deelnemers aan de beurt zijn, wordt de mat verwijderd zodat zij 25 m kunnen zwemmen. Het stokje kunnen pakken om vervolgens op hun rug 25m teruggetrokken worden door een teamgenoot. Het lijkt erg chaotisch, maar iedereen komt weer veilig aan de kant.

Na de lijnreddingen wordt er verder gegaan met het programma. De jongens en meisjes kunnen zich klaar maken voor hun tweede onderdeel, namelijk het vervoeren van een bal. Deze hulpmiddelen stellen drenkelingen voor. Ook hier werd er weer fanatiek gestreden voor de winst. De oudere deelnemers moeten voor hun 2e onderdeel 25 m schoolslag zwemmen en op de terugweg een pop meenemen. Deze wordt,  al naar gelang de leeftijd van de deelnemer, gevuld met water. Een zwaar onderdeel voor veel deelnemers.
Als laatste onderdeel vindt de verenigingsestafette plaats. Uit elke leeftijdscategorie zwemt een jongen en een meisje. Met in totaal 12 leden. Ook dit onderdeel kon rekenen op veel aanmoediging van de teamgenoten en de supporters.

Nog geen 10 minuten na dit laatste onderdeel was de uitslag bekend.

Staphorst
Hasselt
Zwartsluis
Raalte
Zwolle

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour