5 mei 2024 Gebruikers online: 31
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Echtpaar Buitenhuis viert zestigjarig huwelijk

Geplaatst op: 4 december 2017

Het echtpaar Buitenhuis omringd door familie en de burgemeester

Een dag voor Sinterklaas is het al groot feest in huize Buitenhuis aan de Van Dedemlaan. In het huis waar het echtpaar Jan en Anke Buitenhuis-Groenveld al vanaf 1971 woont, werd maandagochtend met familie gevierd dat zij precies 60 jaar zijn getrouwd.

In een grote kring waarin ook Burgemeester Eddy Bilder plaatsnam werden anekdotes opgehaald uit vervlogen tijden. Vooral uit de tijd dat het jonge gezin in Brazilië woonde werden mooie verhalen opgediept. Zo vertelde een van de zoons hoe hij daar ooit per ongeluk de eerste liefdesbrieven van zijn ouders had verbrand.

Jan Buitenhuis en Anke Groenveld trouwden in Tibagi, Brazilië in 1957. De 84-jarige Jan is geboren in Rouveen. Hij komt uit een gezin van zeven kinderen. Anke werd ruim 82 jaar geleden geboren in het Groningse Bedum. Ze groeide op in een gezin met tien dochters en één zoon. Jan en Anke’s eerste ontmoeting was bij een gezellige avond na een zanguitvoering.

Jan en Anke namen nog voor hun huwelijk het besluit om naar Brazilië te emigreren. Een groot deel van Ankes familie had die stap al eerder gezet en ook binnen de familie Buitenhuis was emigreren geen uitzondering. Vooral voor Jan, agrariër in hart en nieren, was dit een enorme uitdaging. In Brazilië werden zes kinderen geboren en na terugkomst in Nederland kwamen er nog twee bij. Inmiddels zijn er 32 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen.

Jan en Anke kunnen zich samen nog goed redden. Jan is altijd behulpzaam voor wie er maar een beroep op hem doet. Hij besteedt veel vrije tijd aan zijn grote hobby tuinieren. In zijn volkstuin doet hij alles zelf. Zelfs omspitten lukt hem nog prima. “Er wordt geen groente gekocht, alles komt uit eigen tuin”, vertelt Jan. En Anke heeft haar handen vol als de oogst verwerkt moet worden.

Het bezoek van burgemeester Bilder wordt erg gewaardeerd. “Een leuke verrassing en er wacht ons nog meer moois. In het voorjaar van 2018, rond Koningsdag, staat een jubileumfeest met de familie op de planning. Daar kijken we naar uit”, aldus Jan en Anke.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour