25 september 2020 Gebruikers online: 29
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hoeve laat Knol-orgel juichen

Geplaatst op: 5 januari 2019

tekst en foto's: Erik Eenkhoorn

Einzug der Gladiatoren of de Radetzky mars wel eens op orgel gehoord? Vanavond gaf Harm Hoeve uit Rouveen zijn traditionele nieuwjaarsconcert en mocht er door publiek verzoeken worden ingediend. Hier werd ruimschoots gehoor aan gegeven.

In een mooie gevulde Stephanuskerk begon de Rouveender organist met twee bewerkingen van Klaas Jan Mulder: Een trio over ‘Wie maar de goede God laat zorgen’ en het lied ‘Door de nacht van strijd en zorgen’, waarbij er twee coupletten werden meegezongen.

Daarna speelt Hoeve het ‘Einzug der Gladiatoren‘. Het stuk van Fucik is ontstaan als Triomfmars na het lezen van de roman ‘Quo Vadis’, waarin een gladiatorengevecht in een Romeins amfitheater beschreven wordt. Na het daverende stuk speelde hij een lied van Liam Sternberg, bewerkt door de jonge pianist Lennart Moreé.

Een werk wat jaarlijks wordt gespeeld tijdens de Last Night of the Proms in Londen is ‘Pomp and Circumstance nr. I‘. Hoeve over dit stuk: “In dit stuk nemen zij, in het jaar van de Brexit, ook tijdens dit concert een klein beetje afscheid van de Engelsen”.

Een ander verzoeknummer was de ‘Radetzky Mars‘ van Johann Strauss. Deze mars schreef hij ter ere van de 82 jarige generaal Josef Radetzky. Dit stuk volgde na een improvisatie met liederen, opgegeven uit het publiek. Echt improviseren dus.

Hoeve besloot met één van zijn sterke punten, waar hij de meeste concerten mee eindigde: Een koraalfinale. Dit keer over Psalm 68 vers 10. Het Rudolph Knol orgel begeleide na de improvisatie de samenzang die naar de gewelven opsteeg.

Gepubliceerd door Erik Eenkhoorn

Reacties zijn gesloten.

Nightstore