26 april 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Goed bezochte nieuwjaarsreceptie Historisch Vereniging

Geplaatst op: 8 januari 2019

Foto: Gerrit Slurink

De nieuwjaarsreceptie van de Historisch Vereniging Hasselt kon zich verheugen in een goede belangstelling. In haar openingswoord keek voorzitter Hanny Becker niet terug maar naar de toekomst.

Het oude staat heeft al in de “Hasselts Historael’s” gestaan met uitzondering van een onlangs ontdekte 17e eeuwse put in de tuin van Ridderstraat 8 aldus de voorzitter. De werkzaamheden van de diverse werkgroepen werden belicht en een overzicht gegeven van de geplande activiteiten.

Op 18 maart is er een lezing van Hans Gloerich hoe zijn familie in Hasselt terecht kwam. “Café Gloerich, aan het toenmalige stationsplein in Hasselt was in september 1916 heel even landelijk nieuws. Een 29-jarige schipper uit Kampen wordt in dit café doodgeschoten door zijn voormalige 20-jarige knecht, die daarna zelfmoord pleegt. De veldwachter onderzoekt het pistool en schiet daarbij per ongeluk ook nog iemand dood”.

Op 9 april is er een lezing door Corina Nijenhuis over “Honderd jaar schippersleven”. Van april tot juni is er een expositie over het onderwijs in Hasselt in het Oude Stadhuis. Verder ligt het in de planning om in mei, in samenwerking molen de Zwaluw, Skoapekuukies te gaan bakken. In november zijn er weer de traditionele dialectavonden.

Voor de diverse werkgroepen kan men nog wel vrijwilligers gebruiken. Contactpersonen kan men in de Historiael vinden of op de website van de vereniging. Tot slot in dit openingswoord nog de verheugende mededeling dat men dit jaar het 500ste lid hoopt te verwelkomen. Na de toast op het nieuwe jaar konden de aanwezigen, onder het genot van een drankje en een hapje, genieten van een aantal video’s van Adla Productions over het Veteranenbezoek bij de viering van 50 jaar bevrijding, Hassailt 1992 en het archeologisch onderzoek en opgravingen uit 1991.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour